In gesprek met: Tooske Ragas

  • Tooske Ragas

In gesprek met: Tooske Ragas

Voor de EO presenteert Tooske Ragas begin 2015 het nieuwe programma Van Hollandse Bodem. In dit programma nemen teams het tegen elkaar op in de moestuin. Elk team krijgt een stukje grond om een moestuin op te beginnen. Een deskundige jury, bestaande uit biologisch kweker Dieneke Klompe en chef kok Jonathan Karpathios, bepaalt wie de mooiste gewassen oogst en wie er de lekkerste gerechten mee kan maken.


Wanneer start het programma en op welke zender?

“Het programma is te zien vanaf donderdag 12 maart tot en met donderdag 23 april om 20.30 uur op NPO 1.”


Heb je zelf een moestuin?

“Wij hadden een moestuin. Nu is die van de slakken… Maar komend voorjaar gaan we weer met frisse moed van start. Bas heeft veel groenere vingers dan ik, maar na de opnames van Van Hollandse Bodem denk ik dat ik ook een serieuze bijdrage kan leveren aan een bloeiende moestuin! Sterker nog, ik wil heel graag een kas(je). Voor de tomaten en andere kwetsbare gewassen. Bij de tuinen in Amerongen heb ik gezien hoe goed dat werkt. Dus die moet er snel komen. En we hebben natuurlijk genoeg hulp, met vier kinderen. Vooral het zaaien, vinden ze geweldig. Kuiltjes graven, zaadje erin, dat kleine gepriegel. Heel handig, al die kleine handjes!”


Welke groenten, fruit en/of kruiden staan erin?

“Het afgelopen jaar hadden we sla, worteltjes, aardbeien, basilicum, peterselie, best een hoop eigenlijk. Dit jaar wil ik ook bonen proberen te kweken. En dan vooral borlottibonen, die zijn heel lekker! Daarnaast ga ik aan de slag met tomaten, komkommers, pompoenen, eetbare bloemen en kool. Je hoort ’t, ik zit vol goede moed, maar het echte werk moet nog komen… en dat wordt wat. Want een tuin wordt zo mooi als het aantal uren dat je erin stopt. Ook dat heb ik heel goed begrepen in Amerongen.”


Welk gewas is jouw favoriet en waarom?

“Ik ben dol op verse kruiden. Kruiden maken een gerecht. Vooral peterselie. Geen idee waarom, maar ik ben dol op dat spul. Dat strooi ik het liefst overal op, over en in. Een stevige cracker met pindakaas en dan een flinke hand peterselie: dat is heel lekker! Maar natuurlijk ook over aardappelen, in de soep, over vlees, bij kaas… peterselie is geweldig spul, en heel gezond!”


“Aardbeien en frambozen vind ik ook geweldig. Enkele wonderen van de natuur. Zooo lekker! In de zomer eten we onze eigen vruchtjes, in de winter koop ik ze in de supermarkt uit de diepvries. Ik maak er vaak smoothies van. Ik gebruik dan verschillende soorten bessen, een beetje sinaasappelsap, scheutje karnemelk, blenden en klaar. Dit vinden de meiden ook heerlijk!”


Welk gerecht maak je het liefst met verse ingrediënten?

“Ik maak bijna alles met verse spullen. Ik probeer zoveel mogelijk met de seizoenen mee te gaan. Vers smaakt gewoon beter. In de zomer eten we veel fruit, bessen en salades met van alles erin. Ik ben zelf dol op witlofsalade. Met noten, kaas, kruiden, sinaasappel of mandarijn.. Heerlijk! In de winter eten we graag pompoensoep, pasta met zelfgemaakte saus van alle restjes groenten die ik aan het eind van de week nog over heb.. aardappels, venkel en wortel uit de oven… Ik krijg er trek van!”

Deel dit artikel:

Tuin