Foto: Aline Bouma

In gesprek met Merel Wildschut

De Groene Meisjes is Nederlands grootste blog over een groene lifestyle. Oprichtster Merel Wildschut begon deze blog in oktober 2011 en is sindsdien enorm gegroeid. De onderwerpen die ze aansnijdt gaan allemaal over een groen leven; groen eten, groen reizen en groen denken. Mijn Keukentuintje vroeg Merel Wildschut naar haar passie voor groen!


Hoe is jouw liefde voor een groene levensstijl ontstaan?

“Het begon met vegetarisch eten en dit breidde zich verder uit. Ik dacht: als ik zoveel om dieren geef, waarom dan niet verder kijken naar andere manieren om mens, dier en planeet te sparen? Ik ontdekte dat het helemaal niet moeilijk of vervelend is om groener te leven, dus niks hield me nog tegen!”


Je blog is een platform voor groene inspiratie. Voor wie is dit interessant?

“Voor mensen die net als ik op zoek zijn naar manieren om groener te leven, zonder in te leveren op comfort, gemak, luxe of leefplezier. Zo koop ik mijn kleding bijvoorbeeld het liefst in tweedehandswinkels en ik reis met de trein. Ik zorg ervoor dat de onderwerpen op de Groene Meisjes toegankelijk zijn voor een breed publiek. Dit betekent dat ook mensen die nog niet zo intensief bezig zijn met een groener leven, zich wel thuis zullen voelen op mijn website. Ik laat zien op welke andere manieren je kan leven en zeg niet wat er allemaal niet mag of niet kan.”


Over welke items schrijf je zoal?

“Ik schrijf over alles wat met duurzaamheid te maken heeft: groen eten, leven, denken, reizen en wonen. En over recepten en food-gerelateerde onderwerpen, maar ook dingen als ecotoerisme, eerlijke mode, biologisch en fair trade food komt aan bod. Maar, het allerliefst schrijf ik artikelen over reizen en eten.”


Sinds 4,5 jaar eet je veganistisch. Waarom doe je dit en wat is het precies?

“Ik ben een klassiek geval, ik vind het ‘zielig voor de dieren’. Veganistisch eten houdt in dat je geen dierlijke producten eet. Dus geen vlees, vis, eieren, zuivel, kaas, gelatine, enz.”


Is het makkelijk om veganistisch te koken?

“Zeker weten. In feite kun je heel eenvoudig koken. Granen, peulvruchten, noten, groenten… en dan ben je er al!”


Met welke verse producten kook je het liefst?

“Ik kook heel graag met peulvruchten. Linzensoep is mijn favoriet!”


Hoe belangrijk is vers voor jou?

“Alles smaakt lekkerder als je het vers eet; ik vind het heel belangrijk dus! Ik investeer daarom ook graag in mijn boodschappen. Ik ben veel met koken en eten bezig, en verse producten mogen hierbij gewoon niet ontbreken. Uit blik, zakjes en pakjes koken doe ik niet.”


Op je blog is te zien dat je veel reist. Hoe houd je jouw groene levensstijl vast in andere landen?

“Hoewel ik mij natuurlijk aanpas aan de plaatselijke cultuur en gewoonten, probeer ik toch altijd mijn eigen dieet vast te houden. Ook in het buitenland eet ik dus plantaardig. Ik vind het leuk om plaatselijke groenten en fruit uit te proberen en als ik in een stad op hotspotjacht ben, dan zoek ik graag naar biologische restaurantjes die vaak een seizoensgebonden kaart hanteren.”


Heb je een eigen moestuin?

“Nee, helaas niet. Dit is een droom voor ‘als ik later groot ben’!”


Heb je nog enkele groene tips voor onze lezers?

“Begin klein. Je hoeft niet van de een op de andere dag een knalgroen meisje (of jongen) te worden. Eet bijvoorbeeld eens om de dag geen vlees en/of vis, probeer eens een weekje iedere dag veganistisch te ontbijten. Koop zo min mogelijk plastic en verspil geen voedsel. Probeer het eerst eens een weekje uit en kijk hoe het gaat. Ik weet zeker dat het veel minder moeilijk is dan dat je denkt dat het is!”

Benieuwd naar de artikelen van Merel? Neem dan een kijkje op haar website.


Deel dit artikel:

Tuin