In gesprek met Myrthe van Deemen van Gardeners’ World

Myrthe van Deemen is redactiecoördinator van de Nederlandse uitgave van het grootste tuinmagazine van het Verenigd Koninkrijk: Gardeners’ World. De eerste editie ligt sinds maart in onze winkels en bevat niet alleen interessante en praktische informatie over tuinen en tuinieren. Een groot deel van de inhoud gaat over moestuinieren. Wij vroegen Myrthe naar haar liefde voor (moes)tuinen.


Wat staat er zoal in Gardeners’ World?

“Gardeners’ World is van oorsprong een Engels blad, hierdoor voeren weelderige tuinen de boventoon. Het magazine is interessant voor iedereen die graag in de aarde wroet en het heerlijk vindt om in de tuin bezig te zijn. Moestuinieren komt in elke editie ruim aan bod. Het is niet weg te denken als je het over tuinieren hebt. In de eerste drie nummers van Gardeners’ World staat bijvoorbeeld een driedelige serie over moestuinieren met weinig tijd. Daarnaast hebben we in april een artikel over combinatie- en wisselteelt en in elk nummer staan de belangrijkste moestuintaken duidelijk bij elkaar. In de Groeigids zie je bovendien elke maand welk gewas nu gezaaid en geoogst kan worden.”


Kun je enkele vaste rubrieken benoemen?

“Eén van de vaste rubrieken is de Groene School. Hier deelt Monty Don maandelijks zijn tuinkennis over een specifiek onderwerp, met ook veel aandacht voor de moestuin. In het aprilnummer lees je bijvoorbeeld alles over moestuinieren in potten. En in de rubriek Aan de slag staat wat er die maand moet gebeuren met groente en fruit, in de kas en in de siertuin. Zo ben je nooit te laat met stekken, snoeien, zaaien en alle andere tuintaken.”


Heb je zelf ook een moestuin?

“Ik ben vorig jaar verhuisd en ben nu druk bezig met de aanleg van de achtertuin. Hoewel de nieuwe borders nog leeg zijn, is de kruidentuin grotendeels klaar. Hierin staat op dit moment rozemarijn, bieslook, oregano, salie en tijm, maar er moet nog een hoop bij. Er hangen bakken met rucola en aardbeienplantjes aan de schutting en mijn woonkamer staat inmiddels vol met eetbare zaailingen. Op de kruidentuin na, heb ik geen specifiek stuk voor de eetbare planten, want uiteindelijk zal het overgrote deel van de planten in mijn tuin eetbaar zijn.”


Welke eetbare planten komen er in jouw tuin te staan?

“Ik plant in mijn tuin zeker een druif, perenboom, blauwebessenstruik en framboos. Verder komen er dit seizoen ook zeker nog verschillende soorten tomaat, courgette, spinazie, radijs en sla in te staan. Sommige moestuinplanten komen in bakken aan de schutting van betongaas te hangen, aangezien ik nu alweer behoorlijk wat slakken heb gespot. Het doel is een tuin waarin ik rondscharrelend mijn salade pluk en fruit oogst.”


Wat vind jij het mooiste aan (moes)tuinieren?

“Het geeft me rust om met mijn vingers door aarde te wroeten. Vanaf het voorjaar kan ik niet wachten om na een werkdag meteen door te rennen naar de tuin om te kijken wat er die dag is gegroeid en in bloei is gekomen. De vogels die fluiten in het groen, een duif die in het voorjaar dankbaar gebruik maakt van de takjes die ik voor hem heb achtergelaten, de verandering van seizoenen die je bewust meemaakt. Ik denk dat veel mensen een stuk gelukkiger zouden zijn als ze wat stenen uit de tuin weghalen en hier wat groens planten.”


Welke 3 gewassen zijn jouw favoriet?

“Dat is moeilijk te zeggen… Ik eet veel salades en pluksla is dan erg handig. Dit is dus mijn nummer 1. Op de tweede plaats tomaten. Ik kan me geen moestuin zonder tomaten voorstellen. Ze zijn lekker als tussendoortje of in een salade. En ik vind tomaten dieven een heerlijk klusje voor tussendoor. Aardbeien zet ik op plaats 3. Ik heb op dit moment zowel de vroegdragende als de doordragende staan, zodat ik zo lang mogelijk aardbeien kan eten.”


Kook jij graag met vers? En waar let je dan op?

“Ja ik kook meestal met vers, hoewel ik ook altijd ingevroren groente in huis heb voor dagen dat ik geen boodschappen kan doen. Ik koop vooral seizoensproducten: Asperges in september, boerenkool hartje zomer; ik snap het niet. Ik vind de smaak van seizoensproducten die buiten het seizoen verkrijgbaar zijn niet goed. Ik hou juist van specifieke smaken in elk seizoen, dat is juist het bijzondere van seizoensproducten. En hoeveel vitamines zitten er überhaupt nog in ‘vers’-producten die de halve wereld over zijn gereisd?!”


Welk gerecht maak je daar het liefst mee?

“Een salade van tomaten met aardbeien, rucola, basilicum en balsamico vind ik onweerstaanbaar. Met een goed glas witte wijn erbij, buiten in de zon, dat geeft mij echt het optimale zomergevoel!”


Welke tuintip wil je onze moestuiniers graag meegeven?

“Zaai vooral gewassen die je graag eet. Het is zonde om veel ruimte op te geven voor een gewas waarvan je de oogst vooral weggeeft. En… moestuinier met plezier! Dat is ook belangrijk.”

Bekijk hier de website van Gardeners’ World

Deel dit artikel:

Ereaders