Kinderen leren moestuinieren
met Meester Jan

Zitten jouw kinderen graag met hun handen in de grond? En zijn ze nieuwsgierig naar waar ons eten vandaan komt? Dan is moestuinieren een perfecte invulling van hun vrije tijd! En in dat geval biedt Meester Jan hulp. Het moestuinboek van Meester Jan is namelijk een praktische en grappige gids voor kinderen vanaf zeven jaar.

Meester Jan laat zien dat een moestuin beginnen helemaal niet moeilijk of duur hoeft te zijn. En hij kan het weten, want Meester Jan geeft al meer dan veertig jaar les aan kinderen uit groep zes en zeven en leert ze hoe je een eigen moestuin kunt beginnen. Met dit boek kunnen de kinderen zelf aan de slag. Het staat vol praktische tips, grappige moestuinmoppen en er is ruimte voor eigen aantekeningen.


Moestuinquiz

Het boek begint met een moestuinquiz. Zo komt je kind erachter of het nog een groentje is of dat het al heel veel weet over moestuinieren. Daarna volgt een stappenplan met informatie over de meest geschikte soort grond, de inrichting van een moestuin, het gereedschap dat je nodig hebt en bijvoorbeeld het onderhoud. Met dit boek kan ieder kind zelf aan de slag!

Het tweede deel van het boek bestaat uit een Moestuin-ABC. Hierin komen de meest voorkomende groenten, kruiden en fruitsoorten aan bod. Er wordt uitgelegd op welke manier ze gekweekt worden en wanneer je ze mag oogsten. Van aardappels en aardbeien tot bieslook en pompoenen; ze komen allemaal voorbij. Ook wordt er bij elke groente, fruit of kruid een heerlijk recept beschreven.


Eerste Hulp Bij Groenteproblemen

In het boek wordt ook EHBG behandeld: Eerste Hulp Bij Groenteproblemen. Heb je het plantje te veel water gegeven? Laat dan zo veel mogelijk water weglopen en zet het op een zonnige plek. En wat moet je doen als de blaadjes geel worden? Meester Jan geeft tips voor alle voorkomende problemen.

Het boek wordt afgesloten met een zaai- en plantkalender. Hierdoor weet je precies wanneer je wat kunt planten en wanneer het klaar is om te oogsten.

Jan Bregman werkt al ruim veertig jaar als moestuinmeester op de Amsterdamse H.C. Vinkschooltuin. Het is de oudste schooltuin van Amsterdam, waar jaarlijks zo’n vijfhonderd kinderen les van hem krijgen. Hij schreef dit boek samen met Elsbeth Louis.


Deel dit artikel:

Boeken