In gesprek met: Wilfred en Lili Genee

  • Wilfred en Lili Genee

In gesprek met: Wilfred en Lili Genee

In het boek ‘Vullen of voeden’ hebben tv-presentator Wilfred en zijn vrouw Lili Genee informatie en tips verzameld over gezonde voeding voor kinderen. Samen zijn ze er van overtuigd dat een gezonde levensstijl bijdraagt aan het geluksgevoel van kinderen en volwassenen. Door te delen wat ze zelf geleerd hebben, hopen ze anderen te inspireren om ook samen met hun kinderen aan de slag te gaan met vers, bijvoorbeeld in een moestuin of in de keuken. Mijn Keukentuintje vroeg Wilfred en Lili naar hun motivatie en hoe zij hun tips zelf toepassen binnen hun eigen gezin.


Waar kwam het idee vandaan om jullie zo te verdiepen in gezonde voeding?

“Toen wij onze kinderen kregen, wilden wij het beste voor hun. Maar we kregen veel tegenstrijdige informatie en onduidelijkheden over gezonde voeding. We zijn toen zelf een zoektocht gestart. Met gezond verstand en door ons veel in gezonde voeding te verdiepen, zijn we op zoek gegaan naar de rode draad. Tijdens deze zoektocht kwam er veel kennis en deskundigheid op ons pad. En we wilden dit delen met anderen. Zo ontstond Vullen of Voeden, een wegwijzer over voeding van, voor en door ouders, opvoeders, docenten, wetenschappers, artsen, diëtisten en hulpverleners. Kortom: iedereen die het beste voor heeft met (zijn) kinderen.”


Hoe belangrijk is vers inmiddels voor jullie gezin en waarom?

“Vers is voor ons heel belangrijk. Van vers en onbewerkt voedsel krijgen wij meer energie en we vinden het ook lekkerder dan het eten uit pakjes en zakjes.”


Hebben jullie een moestuin?

“Ja, we hebben een moestuintje. Hierin staan vooral veel kruidensoorten, zoals peterselie, munt en basilicum, maar bijvoorbeeld ook aardbeien.”


Brengen jullie veel tijd in de moestuin door?

“Nee, wij besteden er niet zo heel veel tijd in. Onze moestuin is makkelijk en praktisch opgezet door Jelle van de Makkelijke Moestuin. De kinderen plukken er spelenderwijs fruit en groenten en eten de oogst meteen op.”


Welk gewas is favoriet en waarom?

“Op dit moment zijn zonnebloemkiemen favoriet bij ons. Het is een mooi cyclisch proces van 9 dagen. De kinderen zien het voor hun ogen groeien, knippen de kiemblaadjes af en eten ze zo uit het vuistje. De kiemen zijn ook mooi als snack op het strand en lekker voedzaam. Ook peterselie is in trek, ze vinden het ineens heel lekker terwijl ze het vorig jaar niet aten.”


Hoe stimuleren jullie je eigen kinderen meer vers te eten?

“We leggen vaak de koppeling met dieren; de olifanten in de dierentuin bijvoorbeeld die eten allerlei groenten en fruit om gezond te blijven. Datzelfde geldt voor mensen. Onze kinderen zijn dol op dieren, met name de jongste. Dus zulke verhalen spreken hen enorm aan.”


Welk gerecht maken jullie het liefst met verse ingrediënten?

“We maken vaak salades. En we eten graag verse pizza met een bodem op basis van bloemkool, belegd met verse groenten. Dat smaakt heerlijk.”


Wat is jullie beste vers-tip voor onze lezers?

“Knip boerenkool met een schaar in stukjes en laat het weken in olijfolie. Je kunt er dan een heerlijke salade mee maken. Of gebruik boerenkool in een smoothie of verse sap. Heel lekker en super gezond!”

Deel dit artikel:

Boeken