• martine muijsers

Projectmanager Co-Creatielab Martine Muijsers over het innoveren van vers

In de Villa Flora van de Brightlands Campus Greenport Venlo is het zogeheten Co-Creatielab geopend. Het doel van het lab is ideeën over voeding, voedselbereiding en smaakontwikkeling met elkaar te ontwikkelen en te delen. Kennisinstellingen, ondernemers en consumenten ontmoeten elkaar in het Co-Creatielab en vinden hier een vruchtbare voedingsbodem voor nieuwe food-concepten. Projectmanager is Martine Muijsers, wij vroegen haar naar haar liefde voor vers.


Hoe is jouw liefde voor vers ontstaan?

“Ik ben opgegroeid op een boerderij. Mijn ouders teelden winterpeen, aardappelen en uien. Hier ontstond mijn liefde voor het buitenleven. Ik koos voor de opleiding aan de HAS Bedrijfskunde en agribusiness. Ik zet mij graag in voor de agri en food branche. Daar ligt mijn hart.”


Heb je zelf een moestuin?

“Tot voor kort woonde ik in een appartement met alleen een balkon, dat stond altijd vol met potten met daarin planten, groenten en kruiden. Ik heb altijd een grote moestuin gewild en die krijg ik nu. In onze tuin wil ik een fruithoek en een kruidenhoek, en ik wil heel veel groenten verbouwen. Daar krijg ik met mijn vriend vast nog een discussie over, maar dit is echt een droom van mij.”

Het Co-Creatielab, waar Martine projectmanager van is, is onderdeel van het zogeheten Food Experience Park in Venlo. Dit is een centrum voor gezonde voeding, waarin research & development, productontwikkeling, onderwijs en educatie, een living lab en voorlichting rond gezonde voeding een plek krijgen. Het Food Experience Park biedt aciliteiten aan bedrijven, scholen en wetenschappers zodat zij vraagstukken rondom voedsel, voeding en gezondheid kunnen beantwoorden. Het Food Experience Park heeft onder meer een kook- en smaakcentrum, een collegezaal en proefcabines.


Welk aandeel neemt vers in bij al jullie activiteiten?

“Het Co-Creatielab werkt nauw samen met de HAS FreshFood and Innovation. Deze opleiding richt zich specifiek op de vers-sector. Steeds meer agrarische ondernemers staan voor de keuze om óf groter te groeien, om met kleine winstmarges en een bulkproduct toch nog een boterham te verdienen, óf om te innoveren met vernieuwende, relevante en onderscheidende concepten met toegevoegde waarde. Met dit laatste helpen wij ze.”


Welke producten die ontwikkeld zijn in het Co-Creatielab kunnen we straks in de supermarkt terug gaan zien?

“Dat kan bijvoorbeeld een tomaat zijn maar ook een tomatensaus. De vraag die in het Co-Creatielab centraal wordt gesteld kan zijn: wat doen we met de tomaat? Een bedrijf of groep studenten gaat hier een antwoord op formuleren door gebruik te maken van onze faciliteiten en services. Bij het ontwikkelen van een nieuw product kan een bedrijf of school de hulp inroepen van consumenten in de vorm van proefpanels. Zij zijn immers de afzetmarkt, de eindgebruiker van het nieuwe product.”


Wat is jouw favoriete versproduct?

“Ik ben gekker op groenten dan op fruit. Ik hou van alle groenten, maar aubergine is wel een van mijn favorieten. Ik vind het heerlijk als je deze groente lekker lang laat pruttelen. Ook pompoen eet ik graag. Ik heb een heerlijk recept voor pompoensoep met gemalen komijn en een beetje kerrie. Verder hou ik ervan om mijn groenten te wokken, samen met een zelfgemaakte kruidenmix. Knoflook, rozemarijn. Dat smaakt er heerlijk bij.”


Waar koop jij je verse producten?

“Mijn verse groenten en fruit koop ik het liefst bij een Turkse speciaalzaak of op de markt. Ik wil zelf mijn producten kunnen uitkiezen. Het liefst kies ik voor seizoensproducten.”


Wil je meer weten over het Co-Creatielab? Bekijk dan deze film:

Deel dit artikel:

Tuin