Aalbes
Aalbessen komen oorspronkelijk uit het westen van Europa waaronder Duitsland, Frankrijk, Noord-Italië en Nederland. De grote struiken vormen bosjes van meestal rode maar ook roze, witte en soms zelfs zwarte aalbessen. Daardoor is een aalbessenstruik al snel een prachtig plaatje in je tuin. Ze hebben een vrij zure smaak.
Aalbessen staan vooral bekend om hun geneeskrachtige werkingen. Ze bevatten onder andere veel vitamine B en C, ijzer, fosfor en kalium. Hierdoor helpen ze koorts te reduceren en werken ze licht laxerend. Aalbessen werken bloedstelpend en vergroten de eetlust. Bovendien kan je van gedroogde aalbesbladeren thee trekken die de symptomen van jicht en reuma verlicht. Gorgelen met de thee helpt bovendien infecties in de mond genezen.
Aalbes in de tuin
Zelf aalbessen kweken is erg gemakkelijk. Bijna elke grond is geschikt. Maar wil je een grote oogst, dan kies je voor een humusrijke, zanderige en vochtige grond. Vanaf november plant je de struiken op een afstand van anderhalve meter van elkaar, op een plekje dat later veel zon en weinig wind vangt. Hoe meer zon de plant krijgt, hoe groter de oogst wordt.
Aalbessen houden van kalk en kali. Bemest de planten in het najaar daarom met organische stalmest en in het voorjaar met kunstmest. In de winter, wanneer het vriest, kort je de scheuten tot een lengte van 25 centimeter. De struiken worden breed en hoog. Je mag ze gerust snoeien, maar het is niet noodzakelijk.
Oogsten
Een aalbessenstruik heeft verder weinig zorg nodig. Vanaf half april staan de struiken in bloei en vanaf de zomer is het tijd om te oogsten. Pluk de trosjes bessen als ze vol van kleur zijn, dan is de smaak het beste. Het duurt enkele weken voordat de aalbessen rotten dus je mag ze ook nog even aan de struik laten hangen voor de sier. Eén struik levert tot wel vier kilo aalbessen op.
Aalbes in de keuken
Rode aalbessen kenmerken zich door een redelijk zure smaak, de iets kleinere witte aalbessen zijn over het algemeen wat zoeter. De besjes smaken heerlijk in yoghurt, vla of bij ijs. Ook in een bowl, in combinatie met andere vruchten, smaken aalbesjes heerlijk. En voeg ze eens toe aan een warme omelet of flensjes met kwark. Als decoratie of vulling van taarten zie je aalbessen ook heel vaak.
Bewaren
Bewaar aalbessen het liefst uitgespreid op een bord in de koelkast, hier zijn ze enkele dagen houdbaar. Ingevroren bewaar je aalbessen een paar maanden.
Aalbes tips
- Wist je dat de bladeren van de aalbessenstruik als kompres gebruikt kunnen worden zodat wonden sneller genezen?
- Hoewel de zure smaak van aalbessen niet bij alle vogels in de smaak valt, is het toch verstandig om vanaf mei een net over de struik te spannen. Op die manier voorkom je dat vogels je aalbessen opeten.
- Aalbessen zijn erg teer. Was ze daarom pas vlak voor het serveren en verwijder daarna pas de steeltjes. Beschadigde aalbesjes gaan namelijk snel in kwaliteit achteruit.
Deel deze pagina