Goudsbloem
De goudsbloem (Calendula officinalis) is een prachtige oranje bloem met een doorsnede van 7 cm. De bloem is afkomstig uit Zuid-Europa en wordt vooral in siertuinen gebruikt. De goudkleurige bloemen geven niet alleen een warme gloed in je tuin, ze zijn ook eetbaar!
De goudsbloem is een eenjarige plant die 30-45 cm hoog wordt en stompe bladeren heeft. Deze mooie plant bloeit van mei tot november. De vruchten zijn meestal gekromd en bootvormig. Goudsbloem is niet alleen geliefd om zijn felgekleurde bloemen, maar ook omdat het een geneeskrachtige werking heeft. De jonge bladeren en de bloemen zijn eetbaar en heilzaam voor gal en lever. Van de plant worden ook zalf en tinctuur gemaakt. Deze hebben als eigenschap dat ze wondsamentrekkend, huidherstellend en desinfecterend werken. In de bloembladen zit etherische olie, die veel gebruikt wordt in zalf. Denk aan de Calendulazalf.
Goudsbloem in de tuin
Het zaaien van de goudsbloem is heel simpel. Je zorgt dat de grond geschoffeld is en je strooit de zaden uit in de tuin. Dit kun je doen in maart, april, mei of juni. De goudsbloemen die je in de zomer of herfst zaait, gaan het volgende voorjaar bloeien. Zorg dat de plant op een plekje staat waar veel zon komt. Goudsbloemen kunnen bijna overal goed groeien, behalve op hele natte grond. Let er dus op dat de zaadjes niet in de grond zitten op een plek waar plassen water na een regenbui blijven staan.
De bloemen zorgen nadat ze zijn uitgebloeid weer voor nieuwe zaadjes. Je kunt de zaadjes verzamelen, drogen en weer ergens anders zaaien. Maar je kunt ze natuurlijk ook laten zitten en de natuur haar gang laten gaan.
Handig om te weten: Goudsbloemen houden mieren op afstand en verbeteren de grond waarin ze staan, wat gunstig is voor de rest van je planten!
Goudsbloem in de keuken
Niet alleen staan goudsbloemen mooi in je tuin, de bloemen kun je ook eten! De verse bloemblaadjes hebben een mild kruidige smaak (licht scherp en een vleugje bitter). Voeg de bloemblaadjes bijvoorbeeld eens toe aan een salade of rijstgerecht. Soepen, sauzen en roereieren krijgen met deze blaadjes een mooie kleur. Ook kun je van de blaadjes een heerlijke kruidenthee trekken. Voeg de bloem pas op het laatst toe in je gerecht of drankje, dan blijft de bloem het mooist. Bewaar de bloemen in de koelkast en was ze pas vlak voor gebruik.
Deel deze pagina