Asperge
De asperge is een geliefde groente in onze keuken. Deze seizoensgebonden plant heeft echter niet altijd als groente gediend. De oude Egyptenaren gebruikten asperges om overledenen te eren. In de Middeleeuwen waardeerden de Grieken de asperge om zijn geneeskrachtige werking. Asperges zouden helpen als medicijn tegen bijensteken en tandpijn. Daarnaast zou het goed zijn voor mensen met hartproblemen en mensen met een zoutarm dieet.
Je hebt zowel groene als witte asperges die niet alleen van kleur verschillen, maar ook van smaak. De witte asperge smaakt over het algemeen wat pittiger. Ook bevat asperge zwavelhoudende stoffen, die veroorzaken de apart geurende urine die je vaak ruikt nadat je asperges hebt gegeten.
In de tuin
Voordat je begint, is het goed te weten dat het totale groeiproces, van het zaadje tot de eerste verse asperge, twee jaar duurt. Maar, geduld is een schone zaak, eenmaal volgroeid gaat een aspergeplant wel tien jaar mee.
Witte asperges houden van een lichte en goed water doorlatende grond. De grond moet humusrijk en bekalkt zijn. De groene asperge heeft niet zoveel eisen om te kunnen aarden, deze kun je ook telen op zwaardere gronden. De wortels gaan diep de grond in, zorg daarom dat je de grond – zeker een meter de diepte in – goed losspit. Maak je een aspergebed? Zorg er dan voor dat deze minimaal 20 cm hoog is. Houd de planten tijdens de eerste twee jaar goed onkruidvrij en bemest regelmatig.
Asperges telen kan op twee manieren. Je kunt zaadjes zaaien waaruit een aspergeplant groeit. Of je koopt een aspergeplant (een klauw) en begint vanaf hier met het teeltproces. Wil je het hele groeiproces meemaken? Zaai dan wat zaadjes in april. Het jaar erop hebben de klauwen zich gevormd. Nog een jaar later kun je vanaf april de asperges oogsten.
Oogsten
Ook het oogsten van asperges kan op twee manieren. Asperges trekken lukt het het beste door met wijsvinger en duim draaiende bewegingen te maken totdat je de asperge hebt losgetrokken.
Meer weten?
Meer informatie over asperges vind je op de
website van Het Aspergecentrum. Of bekijk ook eens het Youtubekanaal van Het Aspergecentrum. Dit staat vol handige en leuke films!
In de keuken
Gekookte asperges zijn heerlijk met een schijfje ham en een gekookt eitje. Maar, je kunt er ook een heerlijke quiche van maken in combinatie met kaas bijvoorbeeld. Of verwerk koude asperges in een salade. Je kunt asperges ook roerbakken in plaats van koken, met wat (verse) tuinkruiden.
Bewaren
Asperges eet je het liefst zo vers mogelijk. Maar, gewikkeld in een vochtige theedoek kun je ze ook een paar dagen in de koelkast bewaren. Geblancheerde asperges kun je 4 tot 6 maanden in de diepvries bewaren.
Asperge tips
- Kies bij voorkeur voor de groene asperge om zelf te kweken, aangezien deze geen bed nodig heeft en makkelijker te kweken is.
- Gebruik tijdens de oogst een speciaal steekmes. Pas wel op dat je de asperges niet beschadigt.
- Een lekkere snack voor op tafel? Stukjes asperge in een velletje loempiadeeg, even frituren en klaar!
Deel deze pagina