
Aubergine
De aubergine behoort, net als de tomaat, tot de nachtschadefamilie. Oorspronkelijk komt de aubergine uit Birma. Pas in de vijftiende eeuw leerden wij hem kennen in Europa. Net als andere groentesoorten, kent de aubergine verschillende varianten waarvan de vruchten in grootte en vorm kunnen verschillen. Na het planten duurt het zo’n drie tot vier maanden voordat je van een plant vijf of zes aubergines kunt plukken. In Nederland kennen we voornamelijk de donkerpaarse aubergines met wit vruchtvlees.
Het woord aubergine betekent in het Oud-Indisch vrij vertaald, ‘de plant die winderigheid geneest’. Aubergine zou dan ook een geneeskrachtige en positieve invloed hebben op de darmen.
Aubergine in de tuin
Aubergine heeft veel warmte nodig om te kunnen groeien. Daarom kweken de meeste tuinders aubergine in een kas of tunnel. Toch is het ook mogelijk om aubergines te kweken op een beschutte plaats in de tuin, maar dan moet het weer wel meezitten. Op het moment dat je zaait, moet de grondtemperatuur minimaal 15 graden zijn. Doe je het eerder, dan vergroot je de kans op wortelziektes. Zorg er in ieder geval voor dat je de grond voor het zaaien bemest met organische meststof. Tijdens het kiemen kun je wat kunstmest oplossen in water, zodat de aubergine de extra voeding krijgt die hij nodig heeft.
Zodra de planten de hoogte in gaan, is het verstandig de stengels te ondersteunen door ze aan stokken vast te zetten. Aubergine heeft niet veel water nodig. Door de grond waar de plant in staat aan de droge kant te houden, voorkom je schimmel.
Oogsten
Je kunt aubergines oogsten zodra ze hard genoeg zijn en de kleur donkerpaars is. Let erop dat de schil nog glad en stevig is.
Aubergine in de keuken
Aubergines kun je niet rauw eten. De stof solanine in de aubergine kan namelijk maag- en darmklachten veroorzaken. Na verhitting verdwijnt deze stof uit de groente. De lichtbittere smaak van aubergines zit voornamelijk is de schil. Aubergine vind je vooral terug in de Mediterrane keuken.
Je kunt aubergines roerbakken of stoven, maar bijvoorbeeld ook roosteren op de grill. Een bekend gerecht met aubergine is het Griekse gerecht moussaka. Aubergines kun je met bijna elk ingrediënt combineren.
Bewaren
Aubergines hoef je niet in de koelkast te bewaren. Bewaar ze liever op een koele plek, zoals je voorraadkast. Ook kun je ze invriezen. Blancheer de aubergine een paar minuutjes, stop de stukjes in een bakje en dan zijn ze een jaar houdbaar in de vriezer.
Aubergine tips
- Verwijder de zijscheuten van de stengels, dit bevordert de groei van de aubergineplant.
- Oogst regelmatig, zodat de zwaarte van de aubergines de plant niet te zeer belast.
- Vooral met stevige kruidensmaken, zoals knoflook en oregano, smaakt aubergine erg lekker.
Deel deze pagina