Paprika
De paprika is officieel een eenjarig vruchtgewas dat afkomstig is uit Midden en Zuid-Amerika. De naam paprika is ontstaan in Hongarije waar het pepertje betekent. Paprika is een zoete variant van de peper. We kennen ze in verschillende vormen en kleuren. Zo heb je langwerpige en ronde paprika’s, in de kleuren geel, groen, rood en oranje.
Alle paprikasoorten worden eerst groen voordat ze hun uiteindelijke kleur krijgen. Alle groene paprika’s zijn overigens wel gewoon eetbaar. Zodra ze rijp worden en van kleur veranderen, verandert ook de smaak. Rode en gele paprika’s zijn bijvoorbeeld zoet van smaak, terwijl de groene paprika een meer bittere smaak heeft.
Paprika in de tuin
Paprika’s worden in Nederland vooral onder glas geteeld, maar je kunt ze ook op een beschut plekje in je moestuin kweken. Houd er rekening mee dat paprika’s veel tijd nodig hebben om te groeien. Begin daarom bij voorkeur begin maart met voorzaaien. Gebruik hiervoor een bakje dat je binnen neerzet. Wanneer er in april of mei een minimale grondtemperatuur van 15 graden is bereikt, kun je ze uitplanten in de volle buitengrond. Zo voorkom je ziektes bij de plant.
Zorg er bij het uitplanten voor dat de grond goed nat is. Tijdens de groei is het belangrijk dat je de grond blijft bemesten. Paprika’s die we buiten telen hebben vaak geen steun nodig en hoeven niet gesnoeid te worden.
Oogsten
Je kunt zelf bekijken wanneer je oogst. Je kan de paprika al plukken wanneer hij groen is. Wacht je echter tot de parika’s verder verkleurd zijn, dan word je beloond met meer smaak en vitamines. Na de eerste oogst blijft de plant nieuwe paprika’s maken.
Paprika in de keuken
Paprika’s bevatten veel vitamine C. Van de gekleurde paprika’s, en met name de rode, wordt gezegd dat ze goed zijn voor je algemene weerstand, je bloedvaten en je botten. Je kunt er gelukkig dan ook alle kanten mee op in de keuken. Je kunt paprika’s rauw eten en ze geven een lekkere frisse smaak aan salades. Je kunt paprika’s ook koken, verwerk ze bijvoorbeeld in een stamppot of maak er soep van. Daarnaast zijn ze heel geschikt om te roerbakken. In de zomer is paprika erg smaakvol aan een spies tussen vleesstukjes. Even op de barbecue en smullen maar!
Bewaren
Paprika bewaar je buiten de koelkast op een koele plek tussen de 12 en 15 °C. Hier blijven ze een week goed. Paprika die eerst gegaard of geblancheerd is, is tot drie maanden houdbaar in een goed afgesloten bakje of zakje.
Paprika tips
- Opkweken van zaadjes kan prima op de vensterbank, maar let wel op met fel zonlicht.
- Paprika’s kun je het beste kweken in een tuinkas of serre, of buiten op een goed beschutte plek.
- Paprika’s zijn er in allerlei kleuren, maar voor ze een kleur krijgen, zijn het allemaal groene paprika’s. Groene paprika’s kun je dus van iedere soort oogsten.
Deel deze pagina