Augurk
De augurk komt oorspronkelijk uit Indië en is hierdoor gewend aan warmte. In veel opzichten lijkt de augurk op de komkommer. Hij behoort tot dezelfde soort, maar toch zijn het verschillende rassen. Dit eenjarige gewas vormt zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen. Wanneer je de augurken al vroeg plukt, groeien er steeds weer nieuwe augurken aan de plant. Van alle soorten is de ‘Hokus’ de meest bekende.
Augurk in de tuin
De meeste tuinders kiezen ervoor om augurken in potten of bakken te kweken, maar je kunt ze ook prima planten in de volle grond. Kies dan wel voor losse grond op een plek waar veel zonlicht komt. Geef de zaadjes voldoende water. De augurk heeft het vocht nodig om zich te kunnen vullen. Ook houden augurken van veel (organische) meststoffen. Oud koffiedik kun je goed gebruiken als voeding voor de plant.
Augurken kun je zowel binnen als buiten voorplanten in potjes. Hierin zijn ze het minst gevoelig voor slecht weer. Een of twee zaadjes per pot zijn voldoende. Wanneer het eerste blad aan de plant zit, kun je ze overzetten naar de volle grond.
Je kunt augurken ook aan koorden in de open lucht kunt kweken. Hiervoor heb je wel een grote tuin nodig. Plaats om de vier meter palen van twee meter hoog. Span een ijzerdraad bovenop de palen en een op 10 centimeter boven de grond. Aan deze draden kun je vervolgens augurkenkoorden bevestigen. Zorg voor goede bescherming tegen de wind, bijvoorbeeld met windschermen.
Oogsten
Oogsten kan al vanaf het moment dat de augurken zo’n vijf centimeter lang zijn tot het moment dat ze gaan verkleuren. Als je de augurken in een vroeg stadium plukt, zul je zien dat er vanzelf nieuwe augurken ontstaan. Hierdoor kent de augurk een lange oogstperiode.
Augurk in de keuken
Augurken hoef je niet te koken, stomen, verwarmen of bakken om ze te kunnen eten. Rauw zijn ze heel goed eetbaar, bijvoorbeeld als tussendoortje. Een bekend gerechtje met augurk is de rolmops, een gefileerde haring gevuld met augurk wordt opgerold en in azijn gelegd. Augurken geven ook een frisse toegevoegde smaak aan verschillende salades. Je kunt augurken goed combineren met vleeswaren, in de Indische keuken vind je augurken vaak terug in warme gerechten.
Bewaren
Augurken zijn zeer geschikt om in te maken. Leg ze een tijdje in een oplossing van water en azijn, vul een weckpot voor het grootste gedeelte met de (gesneden) augurken. Voeg inmaakkruiden, dillenbloemen en azijn toe. Sluit de weckpot goed af en zet hem voor minstens twee maanden op een koele donkere plaats.
Augurk tips
- Augurken kunnen in juni in de volle grond worden gezaaid.
- Door jonge vruchten te plukken, maakt de augurkplant steeds weer nieuwe vruchten en heb je een langere oogstperiode.
- Augurken kun je vers eten of inmaken. Zie de tip onder het kopje In de keuken!
Deel deze pagina