Bieslook
Bieslook lijkt dan wel op een ui, maar de smaak van bieslook is verfijnder en aromatischer. Bovendien zit in bieslook veel vitamine C. Vers is dan ook de beste keus. De officiële benaming, Allium schoenoprasum, bieslook dus, wordt ook wel pijpgras genoemd. Hij behoort tot de lelieachtigen, net als ui en knoflook. De polvormige vaste plant heeft een hol, buisvormig blad, met paarse, bolvormige bloemen. Hij doet het goed op zowel zonnige als schaduwrijke plekken.
Bieslook in de tuin
Bieslook kan makkelijk in een bloempot op de vensterbank of het balkon worden geweekt. Voedingshoudende grond wordt gewaardeerd en de grond liefst kalkhoudend. Vermeerderen kan ook door in het voorjaar flink uitgegroeide planten te scheuren. Bieslook kan ongeveer vier jaar op dezelfde plaats staan.
Oogsten
De bloemloze stelen van de bieslook zijn allemaal geschikt voor de oogst. Wil je veel oogsten, knip dan de bloemen eruit. In de winter sterft de plant maar hij komt in het voorjaar weer naar boven.
Bieslook in de keuken
Fijngesneden is ie op z’n best. In salades, soepen, ragouts, roerei, sauzen en dressings. Door het mee te koken verdwijnt de smaak helaas, en ook gedroogd verliest het snel z’n aroma. Of gebruik het eens ter garnering als een ware chefkok.
Bewaren
Bewaar bieslook in vochtig keukenpapier maximaal twee dagen in de koelkast. In een goed afgesloten plastic zakje is bieslook een jaar houdbaar in de diepvries.
Bieslook tips
- Het schijnt dat koffiedik een goede meststof is voor bieslook.
- Jonge bieslookblaadjes zijn het lekkerst, snijd de planten daarom als ze bloeien tot 2 centimeter boven de grond terug – niet allemaal tegelijk – ze groeien snel weer aan.
- Wil je voor de winter nog wat bieslook bewaren, dan kunnen de plantjes nog een tijd in de vensterbank staan, als gehele plant.
Deel deze pagina