Citroentijm
Thymus citriodorus, beter bekend als citroentijm, is een meerjarige winterharde tijmsoort die je herkent aan de gele randjes op de blaadjes van de plant. Oorspronkelijk komt het plantje uit Zuid-Europa waar het werd gebruikt als natuurlijke luchtverfrisser. Later ontdekten ze dat het kruid niet alleen ruikt naar citroen, maar dat het een frissere smaak heeft ten opzichte van andere soorten tijm. Een verrassende smaakmaker die je heel gemakkelijk zelf kweekt in de volle grond van je moestuin of in een pot op je balkon.
Citroentijm in de tuin
Citroentijm groeit van nature op arme grond en droge zonnige plaatsen. Kies daarom zelf ook voor (pot)grond die water goed doorlaat, en plaats de plant op een beschutte plek in de zon. Verder heeft dit plantje weinig onderhoud nodig. Hij gaat jaren mee als je met regelmaat de bloemetjes uit de plant blijft knippen. Knip het oude verdorde hout eruit en laat de rest staan. Op die manier krijgen nieuwe takjes de kans zich te ontwikkelen en heb je er veel langer plezier van!
Oogsten
Je kunt citroentijm het hele jaar door planten en oogsten. Vooral de kleine blaadjes en jonge takjes hebben de meeste smaak en zijn erg geschikt om mee te koken. De bloemetjes van de plant kun je gebruiken maar hebben een iets minder sterke citroenachtige smaak.
Tijm in de keuken
Met het gebruik van citroentijm in je gerechten geef je deze een frisse extra smaak. Je kunt hierbij zowel verse blaadjes als gedroogde citroentijm gebruiken. Houd er wel rekening mee dat de blaadjes en takjes een sterke smaak hebben, dus ben zuinig wanneer je dit kruid toevoegt.
Vooral in stoofgerechten komt de smaak van citroentijm helemaal tot zijn recht. Laat citroentijm daarom meestoven met bijvoorbeeld paprika-, tomaten-, vis- of kipschotels.
Citroentijm is ook erg lekker in fruitsalades en andere zoete gerechten zoals in een zelfgemaakte appeltaart of sorbetijs.
Bewaren
Verse citroentijm bewaar je in de groentela van je koelkast waar het een paar dagen goed blijft. Alle soorten tijm bewaar je het langst door deze te drogen. Droog ze in een droogoventje of nog gemakkelijker, op een theedoek op de vensterbank. Eenmaal uitgedroogd bewaar je de takjes en blaadjes in een luchtdichte zak of pot voor later gebruik. Ideaal voor in de wintermaanden.
Citroentijm tips
- Hoewel citroentijm winterhard is, is het verstandig het plantje tijdens strenge winters te beschermen en af te dekken. Zo weet je zeker dat je er in het voorjaar opnieuw plezier van hebt.
- Van citroentijm kun je ook thee zetten. Gewoon een klein takje toevoegen (en even laten trekken) aan je gewone thee voor een frisse smaak.
- Het drinken en eten van (citroen)tijm verzacht de pijn bij hoesten en verkoudheid omdat het slijm oplost. Verder is er bekend het plantje een positief effect heeft op de spijsvertering en dat het een rustgevende werking heeft. Je vind het daarom ook terug in middeltjes tegen slapeloosheid en hoofdpijn.
Deel deze pagina