Courgette
Courgettes komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika en Mexico. Pas rond de 16de eeuw kwam de courgette naar Europa. Dit gewas behoort net als de augurk, komkommer en de pompoen tot de Cucurbitaplant. Courgettes worden ook wel zomerpompoenen genoemd.
In Europa oogsten we ze meestal jong en zogenaamd onrijp. Zou je ze laten doorgroeien dan kunnen ze net zo groot worden als pompoenen. In Nederland kennen we vooral de groene courgettes, maar er bestaan ook gele en witte varianten. Aan de plant groeien gele bloemen die een lust zijn voor het oog; een leuk extraatje voor in je moestuin!
Courgette in de tuin
Courgettes kun je in de volle grond planten of in een grote pot op het terras. Zorg in beide gevallen voor ongeveer een vierkante meter ruimte per plant, deze heeft hij echt nodig. Begin niet te vroeg met zaaien want de zaadjes hebben een hoge temperatuur nodig om te kunnen kiemen. Teel de courgette op een windvrij plekje in de zon. Ook heeft de courgetteplant veel voeding nodig, verrijk de grond daarom voor het zaaien en tijdens de groei met organische mest. Duw de zaadjes 1,5 tot 2 cm schuin de grond in. Geef ze vervolgens wat water maar nog niet te veel, zo voorkom je rotting. Na twee weken hebben ze veel water nodig om te kunnen groeien. Vooral bij uitblijvende regen is geregeld water geven belangrijk. Voor extra ondersteuning kun je de stengels van de plant vastbinden aan stokken.
Oogsten
Courgettes groeien snel. Na het zaaien kun je na ongeveer zes weken al voor het eerst oogsten, dan is de courgette 15 tot 20 cm lang. Als je de courgettes vroeg in het seizoen plukt, groeit er voor de herfst nog een nieuwe vrucht aan de plant. Houd er rekening mee dat hoe langer je de courgette laat hangen, hoe meer kans je hebt op de witziekte. Deze ziekte kun je herkennen aan ronde witte vlekjes op de bladeren.
Tip: Courgettes zijn erg gevoelig voor kruisbestuiving, plant daarom elk jaar opnieuw met verse zaadjes.
Courgette in de keuken
Courgettes hebben over het algemeen een redelijk neutrale smaak waardoor je ze aan veel gerechten kunt toevoegen. Je kunt courgettes rauw, gekookt of gebakken eten compleet met schil. Wanneer je hem bakt, wordt de smaak iets zoeter. Wil je meer smaak toevoegen aan deze groente? Bak hem in olijfolie samen met wat knoflook. Dit wordt veel gedaan in de Mediterrane keuken.
Ook kun je courgette in plakjes snijden en in folie op de barbecue leggen, of op een pizza, of smeer de schijfjes in met olijfolie en leg ze op de grill. Roerbakken kan ook, en courgette smaakt heerlijk in een ovenschotel.
Bewaren
Bewaar courgettes niet in de koelkast. Een koele plaats zoals een voorraadkast is beter geschikt. Je kunt ze dan een week bewaren. Wil je ze langer bewaren? Blancheer ze twee minuutjes, en leg ze in een goed afgesloten bakje in de diepvries. Ze zijn daar een jaar houdbaar.
Courgette tips
- Per courgetteplant heb je 1 m2 ruimte nodig.
- Oogst courgettes als ze 15-20 cm lang zijn. Te grote courgettes hebben minder smaak.
- Ook de bloemen van de courgetteplant zijn eetbaar. Bijvoorbeeld in een salade of door ze te frituren.
Deel deze pagina