Daslook
Daslook is een plant uit de lookfamilie. We herkennen daslook aan zijn ovale donkergroene bladeren en witte bloemen. Je vindt daslook terug in grote schaduwrijke loofbossen waar ze vanaf april bloeien. Toch is het een vrij zeldzame plant en in Nederland zelfs wettelijk beschermd. Je mag deze plant dus niet plukken als je ze tegenkomt in het wild, maar natuurlijk wel kweken in je eigen moestuin. Daslook bevat veel vitamine C, wekt de eetlust op en heeft een heilzame werking bij darmstoringen.
Daslook in de tuin
Je kunt daslookzaadjes het hele jaar door zaaien. Kies bij voorkeur een vochtige en schaduwrijke plek in je moestuin. Een ideale plek is bijvoorbeeld onder een boom of aan de kant van een haag. Daslook kan prima overwinteren maar heeft wel 12 tot 24 maanden nodig om te ontkiemen. Daslook bloeit vanaf april tot uiterlijk juli en heeft tot die tijd geen verzorging nodig.
Oogsten
De eerste blaadjes zijn mals, zacht, glanzend en donkergroen. Later worden de bladeren groter en breder. Tijdens de bloei verliest het blad langzaam zijn aroma. Daarom oogst je daslook vóór de bloei in april en mei.
Daslook in de keuken
Daslook staat bekend om zijn uien- en knoflooksmaak. Het smaakt zachter en frisser maar net zo kruidig. De blaadjes kunnen rauw fijngehakt worden gebruikt in salades en in soepen, of verwerkt worden tot bijvoorbeeld een lekkere pesto of marinade. Je kunt daslook niet meekoken in gerechten omdat de smaak tijdens het koken verloren gaat.
Bewaren
De bladeren kun je invriezen. Je hoeft ze alleen maar even te wassen, goed uit laten lekken en dan invriezen.
Daslook tips
- Wil je sneller resultaat, plant dan daslookplantjes in plaats van zaadjes te gebruiken.
- In tuinen wordt de daslookplant ook als afweermiddel tegen katten gebruikt, omdat deze dieren niet veel op zouden hebben met de sterke geur van de plant.
- Etherische oliën veroorzaken de geur van de daslookplant. De oliën werken rustgevend en prikkelend op het centrale zenuwstelsel. Ze hebben bovendien een positief effect op de afscheiding van speeksel, maagsap, darmsap en gal, én ze bevorderen de eetlust. Ook zorgen de oliën voor een betere bloedtoevoer.
Deel deze pagina