Knoflook
Knoflook is een kruid dat maar liefst 3500 jaar geleden ontdekt werd door de Egyptenaren. Knoflook wordt genoemd in verschillende gelovige geschriften waarin staat dat dit kruid de geest opheldert en de mannelijkheid versterkt. Vooral in warme en droge landen wordt knoflook op grote schaal geteeld. Er bestaan meer dan 300 verschillende soorten knoflookrassen! De meest bekende en beste zijn de Franse Messidrome en Thermidrome.
Knoflook heeft ook geneeskrachtige werkingen. Het verlaagt de bloeddruk en cholesterol, en het helpt tegen schimmels.
Knoflook in de tuin
De knoflook die in de Nederlandse winkels ligt, is voornamelijk geïmporteerd omdat dit kruid veel warmte en droogte nodig heeft om te kunnen groeien. Toch is het een aanrader om het in je eigen keukentuintje te planten aangezien er ook rassen zijn die het in Nederland goed doen. Gebruik hiervoor de bollen met zes tot acht grote tenen.
Plant de knoflook op een wat zwaardere, vruchtbare kleigrond. Grond die al eerder gebruikt is als groentetuin is een aanrader, omdat de structuur erg geschikt is voor het telen van knoflook. Plant je knoflook in het voorjaar, dan hoef je de bolletjes maar 2 a 3 centimeter de grond in te steken. Kies je voor het najaar, plant ze dan niet dieper dan maximaal vijf centimeter. Zo krijgen ze voldoende vocht.
Oogsten
Oogst de knoflook zodra het blad van de plant geel begint te kleuren en wacht er niet te lang mee. Haal hem met loof en al uit de grond. Je kunt de knoflook vervolgens laten drogen. Wil je hem liever vers gebruiken? Oogst dan wanneer de bladeren nog groen zijn.
Knoflook in de keuken
We gebruiken knoflook meestal in gedroogde vorm. Toch kun je ook verse, groene knoflook goed verwerken in een gerecht. Deze kenmerkt zich door een wat zachtere smaak en laat een minder sterke geur in de mond achter. Je kunt knoflook rauw eten door hem uit te persen en onder sausjes te mengen. Wanneer je knoflook verhit wordt de smaak wat zoeter. Fruit hem bijvoorbeeld mee tijdens het bereiden van spaghetti of om groente op smaak te brengen.
Bewaren
Bewaar knoflook bij voorkeur op een donkere en droge plek. Je kunt hem ook invriezen, hij is dan drie maanden houdbaar.
Knoflook tips
- Knoflook staat bekend om zijn sterke geur die ook na het eten nog blijft hangen in de mond. Het eten van wat peterselie kan dit verhelpen.
- Knoflook is gevoelig voor ziekten, zoals bruine roest en schimmel. Als je merkt dat de knoflook slecht groeit of wanneer je ziet dat de bladeren gele strepen hebben, verwijder de plant dan. Je kunt helaas niets doen om deze ziekten te voorkomen.
- Maak zelf eens kruidenboter door knoflook (eventueel met andere kruiden) uitgeperst door roomboter te mengen!
Deel deze pagina