Dragon
Dragon komt van oorsprong uit Azië en Oost-Europa. Hier wordt het ook wel drakenkruid genoemd, vanwege de vorm van de wortelstokken. De plant met zijn kleine bloempjes valt niet erg op. De smaak daarentegen is wel opvallend en wordt omschreven als een bittere, peperachtige anijssmaak. Vooral in Frankrijk gebruiken ze dragon in gerechten.
Van zowel de bloemen als blaadjes kun je thee trekken. Van deze thee zeggen ze dat hij de werking van de nieren ondersteunt en bevordert.
Dragon in de tuin
Dragon is niet het gemakkelijkste kruid om te kweken, omdat het gevoelig is voor schimmel en aardrupsen. De enige manier om van de aardrupsen af te komen, is ze zelf op te sporen in de omliggende grond en ze te verwijderen. De twee bekendste dragonsoorten zijn de Duitse en de Russische dragon.
Ga je Duitse dragon in je moestuin kweken, zorg dan voor een voedzaam, goed waterdoorlatend stukje grond. Gedraineerde grond voorkomt rotting van de plant. Duitse dragon staat het liefst op een plek in de tuin waar het niet al te hard waait. Houd er rekening mee dat dit gewas het in de winter zwaar kan krijgen, omdat dragon van oorsprong niet gewend is aan koude temperaturen.
Russische dragon is gemakkelijker om zelf te kweken. Deze soort doet het goed op elke grondsoort en houdt van een zonnige standplaats. Ook is de Russische dragon bijzonder winterhard. Hoewel Russische dragon makkelijker te kweken is, is het aroma van de Duitse dragon beter van smaak. Je moet zelf even de juiste afweging maken, dus.
Oogsten
Dragon bloeit in de vroege zomermaanden. Dragon kun je het beste voor de bloei oogsten, omdat de smaak van de bladeren van de dragon dan het sterkste is. Gebruik het kruid het liefst vers en met mate, zodat de smaak niet gaat overheersen. Maar, je kan dragon ook drogen en invriezen.
Dragon in de keuken
De smaak van dragon kun je omschrijven als zacht bitter. Dragon kun je gebruiken om bearnaisesaus mee te maken, maar is ook een ingrediënt van mosterd en vinaigrettes. Maak ook eens zelf azijn van dragon. Verder kun je dit kruid combineren met salades en eier- of kipgerechten. Wanneer je dit keukenkruid toe wilt voegen aan gerechten, raden we je aan het zo vers mogelijk te gebruiken. Tijdens het droogproces gaat er namelijk snel veel smaak verloren. Aan soepen, zoals venkel- en tomatensoep, kun je ook heel goed wat dragon toevoegen.
Bewaren
Verse dragon in een glas water of verpakt in vershoudfolie in de koelkast is enkele dagen houdbaar. Wil je dragon invriezen? Knip het kruid dan fijn en vries het in in een bakje. Hier blijft dragon enkele maanden goed. Gedroogde dragon in een afgesloten potje kun je enkele jaren bewaren.
Dragon tips
- Een andere naam voor dragon is ‘slangenkruid’. Het kruid heeft deze bijnaam, omdat het zou helpen tegen slangen- en insectenbeten.
- Dragon kun je ook prima kweken op het terras in een bak of pot. Denk er wel aan dat je de plant, zowel in de volle grond als in een bak, om de drie jaar opnieuw plant. Zo behoud je de aroma’s van dit keukenkruid.
- Voeg niet te veel dragon aan gerechten toe, want de smaak is nogal overheersend.
Deel deze pagina