Framboos
Frambozen behoren officieel tot de rozenfamilie. De eerste teelt vond plaats in de Middeleeuwen. Tegenwoordig zien we de framboos in heel Europa vaak in het wild in het bos en langs bosranden.
Hoewel frambozen echte zomervruchten zijn, onderscheiden we zomerframbozen en herfstframbozen. Ook kennen we twee kleurvarianten; de rode en de gele framboos. Beiden hebben een heerlijk diepe, zoete smaak.
Frambozen zitten vol vitamine B en hebben een hoge concentratie anti-oxydanten. Frambozen werken astma-verlichtend, ze zouden eczeem verminderen, ze stimuleren de doorbloeding en verlagen koorts. Ook wanneer je zwanger bent is het goed om frambozen te eten. Ze hebben namelijk een gunstig effect op weeën en na de bevalling zouden ze helpen de baarmoeder weer in de oude vorm te herstellen.
Framboos in de tuin
Frambozen die je in de winkel koopt, zijn vaak duur. Dit komt doordat ze handmatig geplukt moeten worden. Zelf frambozen kweken is daarom extra interessant en gelukkig ook helemaal niet moeilijk. Kies vooraf uit zomerframbozen of herfstframbozen. Het zomerras geeft na twee jaar vruchten, de herfstframbozen kun je al in het eerste jaar plukken.
Plant frambozen op een humusrijk stukje grond dat veel zon vangt. De grond mag niet te nat zijn, anders heb je kans op verrotting. Herfstframbozen houden sowieso niet van veel regen. Bij een erg nat jaar heb je kans dat de oogst mislukt.
Oogsten
Zomerframbozen kun je vanaf eind juni gedurende zes weken oogsten. De oogst van het herfstras begint in augustus en duurt tot begin oktober. Zowel herfstframbozen als zomerframbozen moeten gesnoeid worden. De takken van de herfstframboos snoei je in de winter tot ongeveer 10 centimeter terug. De zomerframboos snoei je na de oogst in de zomer. De oude takken waar vruchten aan hebben gezeten snoei je weg tot op de grond. De nieuwe sterke vervangende scheuten, maak je vast aan de draden. Knip deze scheuten af tot ongeveer 15 centimeter boven de draden en kort eventuele zijtakjes in. Alle overtollige scheuten mag je wegsnoeien want hoe luchtiger de plant, des te minder kans er is op schimmelziekten.
Framboos in de keuken
Frambozen zijn zacht en daardoor erg geschikt om te pureren en in sauzen te verwerken. Maak eens een frambozensorbet, -jam, -smoothie of –gebaksvulling. Frambozen smaken ook heerlijk in combinatie met andere bosvruchten, zoals aardbeien en bosbessen. En bak frambozen eens mee in een omelet of in een pannenkoek. Of maak je eigen frambozencompote om te serveren bij vlees- en wildgerechten.
Bewaren
In de koelkast bewaar je frambozen slechts twee dagen. Maar je kan dit fruit prima invriezen. Frambozen zijn ingevroren tot wel een jaar houdbaar.
Framboos tips
- Frambozenplanten kunnen tot wel twee meter hoog worden. Daarom is het belangrijk dat je ze ondersteunt. Span twee horizontale draden op een hoogte van 70 en 150 centimeter, en maak hier de stengels aan vast.
- Frambozen zijn helaas behoorlijk vatbaar voor ziekten die je moeilijk kan tegengaan. Kijk voordat je ze opeet goed of de geoogste frambozen niet beschadigd zijn.
- Naast de toepassing in zoete gerechten zijn frambozen ook erg lekker in een verse salade met bijvoorbeeld kleine blokjes kaas en noten.
Deel deze pagina