Kers
Kersen zijn zogenaamde steenvruchten en zijn familie van de roosachtigen. Over de geschiedenis van de kers is weinig bekend. Ze komen van oorsprong waarschijnlijk uit Zuidoost-Europa en West-Azië. Er bestaan zowel zoete als zure kersen in verschillende kleuren. De zure kers wordt ook wel de ‘kriek’ genoemd. Kersenbomen worden in Nederland vooral in de Betuwe op grote schaal geteeld.
Kersen zijn erg gezond omdat ze veel mineralen en weinig calorieën bevatten. Ze zitten vol vitamine A, B en C, ijzer, calcium en magnesium. Kersen zijn bovendien goed voor onze nieren, omdat ze een vochtafdrijvende werking hebben.
Kers in de tuin
Kersen zijn niet alleen lekker om zelf te kweken, de bloesem aan de kersenboom in het voorjaar geeft bovendien een prachtig plaatje. Plant een kersenboompje bij voorkeur in een lichte kleigrond. Heb je deze niet tot je beschikking, zorg er dan in ieder geval voor dat de grond vocht vasthoudt. Ook houdt een kersenboom van losse grond zodat de wortels de ruimte hebben. Vanaf november tot uiterlijk maart kun je het boompje planten, maar zorg ervoor dat het niet vriest.
Plant een kersenboom niet te dicht bij een moestuin. Kersenbomen zijn behoorlijk gevoelig voor stalmest; het kan de groei van de boom en de vruchtvorming beperken. De eerste dagen na het planten mag je het boompje veel water geven, daarna moet je er voor zorgen dat de grond niet te nat is.
Oogsten
In de vroege zomermaanden kun je kersen plukken. Doe dit voorzichtig, want als je een tak beschadigt kan dit ziekten aan de boom en beschadiging van de volgende vruchten veroorzaken.
Kers in de keuken
Zowel zoete als zure kersen kun je verwerken in allerhande gerechten, afhankelijk van je eigen smaak. Zoete kersen worden over het algemeen uit de hand gegeten of verwerkt in gebak. Zure kersen worden vaak verwerkt in bier of jam. Vergeet niet de kersen te ontpitten voordat je ze in een gerecht verwerkt. Je kunt kersen verwarmen en als saus serveren bij kip- of wildvlees. Ook in stoofschotels zijn kersen erg lekker. Voeg ze toe aan een frisse vruchtensalades of aan ijsgerechten.
Bewaren
Op een koele droge plek blijven kersen tot vier dagen goed, in de koelkast maar twee dagen. Je kunt kersen drogen in de oven of inmaken met suiker. Als je ze invriest kun je ze tot een jaar bewaren.
Kers tips
- Vogels zijn dol op kersen. Voorkom dat ze bij je kersen kunnen door een net over je boom te spannen.
- Wil je de boom snoeien? Doe dit dan tussen half april en half september.
- Dip kersen eens in gesmolten chocolade en rol ze daarna door kokos of hagelslag. Op die manier maak je een heerlijke bonbon!
Deel deze pagina