Kamille
Kamille is een eenjarige plant en is bekend onder verschillende namen, zoals moederkruid, epelijn en de ‘zere-ogenbloem’. Je ziet het gewas over het algemeen niet veel terug in kruidentuintjes, terwijl hij daar toch zeker geschikt voor is. In heel Europa groeit kamille in het wild. Dit kruid, met gele hartvormige bloemetjes, siert de tuin en heeft een lange bloeitijd.
Kamillethee heeft volgens velen een grote geneeskrachtige werking. Het is ontstekingsremmend, verlicht kiespijn en wordt gebruikt bij verkoudheid. Door met de thee te gorgelen, kun je keelpijn verlichten. Kamillethee mag je in principe zoveel gebruiken als je wilt. Echter ervaren sommige mensen bijwerkingen bij dagelijks en langdurig gebruik, zoals onrust en duizeligheid.
Kamille in de tuin
Kamille kun je gemakkelijk kweken, omdat het op veel grondsoorten goed groeit. Al zorgt een humusrijke grond voor een extra goede groei. Maak de zaadjes voor je ze gebruikt goed nat, dit bevordert de ontkieming. De kiemduur is ongeveer twee tot drie weken. Je hoeft de zaadjes overigens alleen maar aan te drukken en niet af te dekken met een laagje grond.
Een bekende soort is de Roomse kamille. Een winterharde, meerjarige plant die weinig voorkomt in het wild. Deze soort houdt van veel zon en een goed gedraineerde grond. De ruimte tussen de planten dien je wat groter te laten, namelijk zo’n 45 cm.
Kamille heeft geen bemesting nodig, wel heeft het graag een zonnige standplaats. Kamille kan zichzelf opnieuw zaaien, dus grote kans dat je het na één keer zaaien elk jaar terugziet in je tuin.
Oogsten
Een ander voordeel is dat je kamille bijna de hele zomer kunt oogsten, beginnend in mei. Kijk of de bloemetjes goed open zijn; dat is het moment om met de oogst te beginnen. Zowel de bloemhoofdjes als de witte kroonblaadjes die naar beneden hangen, zijn geschikt voor gebruik in de keuken.
Kamille in de keuken
Kamillebladeren kun je in de keuken onder andere gebruiken voor het zetten van een kalmerende thee. Hierbij kun je eventueel wat lindebloesem, melisse en citroen toevoegen voor wat meer smaak. De zoetheid van kamille kun je echter ook prima gebruiken voor het maken van siropen en sauzen voor bij (witte) visgerechten.
Bewaren
Gedroogde kamille is in een afgesloten potje enkele maanden houdbaar.
Kamille tips
- Hoewel kamille veilig is, wordt aangeraden grote hoeveelheden van dit kruid te vermijden. Sterke thee getrokken van kamille kan misselijkheid veroorzaken. Houdt hier rekening mee als je zwanger bent.
- Maak ook eens een kamillecake! Gebruik hiervoor gedroogde kamillebloemetjes. Wrijf ze fijn en meng ze door het beslag.
Deel deze pagina