Kervel
Kervel kun je oorspronkelijk terugvinden in West-Azië en in de landen rond de Middellandse Zee. Kervel behoort to de schermbloemigen en is daarmee familie van de peterselie. Kervel staat mooi in de tuin door de zachte bladeren en witte bloemen. Dit kruid is winterhard en is officieel een tweejarige plant. Een van de varianten van dit kruid is Roomse Kervel, kenmerkend is de zoete smaak en geur. Het voordeel van Roomse kervel is dat het een meerjarige plant is. Je hoeft hem dus niet elke twee jaar te herplanten. Na het plukken van de blaadjes, groeit de plant weer snel aan. Een andere bekende variant is kervel fijne krul. Een eenjarig gewas dat in vergelijking met de Roomse kervel een stuk kleiner blijft en tijdens de groei het liefst op een plek in de schaduw staat.
Kervel in de tuin
Kervel komt het beste tot zijn recht op een vochtige, humusrijke grond, die waterdoorlatend is. Zorg ervoor dat je de grond voor het planten niet te sterk bemest, daar kan kervel niet tegen. Uitzondering zijn organische meststoffen, die komen de oogst ten goede. Bedek de zaadjes na het planten met een dun laagje dekgrond. Om goed te kunnen kiemen, is het belangrijk dat je de grond vochtig houdt. Ook kun je de grond afdekken met geperforeerd plasticfolie. Plant kervel bij voorkeur op een plek waar hij niet continu in de zon staat.
Oogsten
Kervel kun je het beste oogsten voor de bloei, want vanaf de bloei verliest kervel snel zijn aroma. Snij de takjes ongeveer vijf centimeter boven de grond af met een scherp mes.
Kervel in de keuken
De smaak van kervel wordt vaak vergeleken met de typische smaak van anijs. Je kunt kervel op verschillende manieren gebruiken in de keuken, vooral de Franse keuken staat bekend om het gebruik van kervel. Zowel in soepen, sauzen, vlees-, ei- en kaasgerechten komt kervel prima tot zijn recht. Daarnaast kun je het ook als decoratie gebruiken bij de opmaak van gerechten. De zwarte zaden van Roomse kervel zijn te gebruiken om bijvoorbeeld salades mee op smaak te brengen door de kruidige smaak die ze hebben.Gebruik alleen de blaadjes van kervel en verwijder de stengels, die zijn niet eetbaar.
Bewaren
Je kunt de kervelblaadjes invriezen of drogen.
Kervel tips
- Kweek je kervel binnenshuis in een pot? Leg dan potscherven op de bodem. Dit zorgt voor een goede afwatering waardoor kervel niet te vochtig staat. Hiermee voorkom je aantasting door schimmel.
- Wil je continu verzekert zijn van verse kervel in je tuin? Zaai dan elke acht weken. Wil je ook in de wintermaanden kervel kweken? Dat kan vanaf oktober in bloempotten of bakjes binnen in huis. Geef het kruid ook nu voldoende water, maar pas op dat de grond niet te vochtig wordt.
- Net zoals bij andere kruiden wordt het meekoken van kervel afgeraden. Kervel verliest hierdoor namelijk zijn kracht en aroma.
Deel deze pagina