Venkel
Venkel komt oorspronkelijk uit Azië en is via de handel naar Europa gekomen. Pas sinds 1979 wordt venkel ook in Nederland geteeld. Het gewas behoort officieel tot de schermbloemenfamilie en staat bekend om zijn anijsachtige smaak. Venkel wordt gezien als groente én als kruid. De takken en bladeren vallen meestal onder het kruidensoort en de knol wordt gebruikt als groente.
Venkel heeft verschillende geneeskrachtige werkingen. Vooral de zaden en wortels worden hiervoor gebruikt. Door de zaden te persen ontstaat er venkelolie, maar je kunt ook thee trekken van de zaden. Van venkel zeggen ze dat het de borstvoeding stimuleert, dat het kalmerend werkt en hoofdpijn verlicht. Venkel staat vooral bekend om zijn verzachtende werking bij buikkrampen en darmproblemen bij zowel volwassenen als baby’s.
Venkel in de tuin
Zaai venkel op een vochtige ondergrond en houdt de grond voortdurend vochtig. In februari kun je venkel al in de kas zaaien, je kunt dan in juni oogsten. Plant je in de volle grond? Begin dan in april en oogst vanaf juli.
De grond mag kalkhoudend zijn en venkel heeft kalium en magnesium nodig om goed te kunnen groeien. Gebruik verder geen (verse) bemesting, dit kan de kiemplantjes verbranden en stopt de groei van de venkel. Venkel houdt van warmte dus kies een plekje in de zon, maar zorg er wel voor dat de grond vochtig blijft. Houd er ook rekening mee dat konijnen van venkel houden. Je kunt deze diertjes weren door de venkel af te schermen met een stuk gaas.
Oogsten
Venkel kun je oogsten als de knollen ongeveer zo groot zijn als een tennisbal. Laat ze niet te lang zitten, want dan kunnen ze barsten.
Venkel in de keuken
De smaak van een venkelknol wordt veelal omschreven als anijsachtig en zoet. Je kunt venkel op verschillende manieren bereiden. Zo kiezen ze er in Italië bijvoorbeeld voor om venkel rauw te eten door bijvoorbeeld salades. In Frankrijk koken ze de knollen meestal. Ook kun je venkel roosteren en stoven. Het is een groente die snel gaar is en hij is licht verteerbaar. Probeer ook eens gekookte knolvenkel met ham en kaas, even in de oven en je hebt een heerlijk gerecht!
De blaadjes van het venkelblad kun je gebruiken als garnering maar ook als smaaktoevoeging aan een gerecht.
Bewaren
Bewaar venkel (in plastic folie) in de koelkast. Het is dan een week houdbaar.
Venkel tips
- Zet venkel liefst niet in de buurt van tomaten, paprika, aardappelen en boontjes. Venkel kun je wel goed planten naast slasoorten.
- Venkel kun je ook in juni kweken en oogsten in de herfst. Is er vroege vorst op komst? Dek de grond dan af met stro. Komt er strenge vorst? Dan moet je meteen oogsten.
- De smaak van venkel komt vooral erg goed tot zijn recht in combinatie met verschillende visgerechten.
Deel deze pagina