Lente-ui
De lente-ui is een lookgewas en behoort tot de Allium-familie. Er bestaan wel 600 verschillende soorten lente-ui. Het is dan ook niet vreemd dat dit lookgewas onder veel namen bekend is. Zo worden lente-uitjes ook wel eens sla-uien, pijpajuinen, stengeluien of schanulekes genoemd.
Veel mensen kennen de lente-ui ook als de bosui. Maar, de bosui is eigenlijk een lente-ui die later gerooid wordt. Lente-uitjes lijken daarentegen een beetje op een mini-prei, de smaak is zacht en wordt ook wel eens vergeleken met de smaak van prei.
Lente-uitjes bevatten veel mineralen en staan bekend om hun gunstige invloed op botten, spieren en tanden.
Lente-ui in de tuin
Voor het kweken van lente-uitjes, kun je zowel zaadjes als zaaiuien gebruiken. Lente-ui groeit snel, hierdoor zijn ze makkelijk zelf te kweken. Ze kunnen bovendien goed tegen lage temperaturen en hebben weinig last van ziekten en plagen. Lente-ui plant je vanaf midden februari tot midden april en vanaf begin juli.
Kies bij voorkeur voor een wat zwaardere grond die goed water doorlaat. Zaai de lente-ui dicht bij elkaar, er hoeft maar een paar centimeter tussen te zitten. Op deze manier blijven de uitjes fijn. Gebruik je geen zaadjes maar zaaiuien, plant deze dan op ongeveer tien centimeter van elkaar.
Zowel bij de teelt met zaadjes als met zaaiuien mag de grond tijdens de kieming niet te nat worden, maar ook zeker niet te droog. Een open en zonnige plek is dus geschikt, de wind en de warmte zorgen er dan voor dat de plant en de grond niet te nat blijft.
Oogsten
Afhankelijk van de tijd wanneer je gezaaid hebt, kun je tot juni of vanaf september de lente-ui oogsten, dit doe je als de ui een doorsnede heeft van drie centimeter.
Lente-ui in de keuken
Lente-uitjes hebben een zachte uiensmaak en kunnen gekookt, maar ook rauw worden gegeten. Je vindt lente-ui veel terug in Aziatische roerbakgerechten, maar ze zijn ook een goede toevoeging in (kalfs)vlees-, kip- en eierengerechten. Lente-ui is ook goed te gebruiken als garnering bij bijvoorbeeld salades, ragouts en soepen.
Bewaren
In de zomer bewaar je lente-ui tot maximaal twee weken in de koelkast. In de winter voldoet een droge en koele plaats in huis. Lente-ui leent zich helaas niet echt om in te vriezen, omdat bij de ontdooiing de stengels en bladeren slap worden.
Lente-ui tips
- Lente-ui heeft geen bemesting nodig. Sterker nog, hiermee zou je de kans op bijvoorbeeld wortelvlieg alleen maar vergroten.
- Het is belangrijk om tussendoor onkruid te wieden. Verwijder het onkruid voorzichtig met de handen en niet met een schoffel, omdat je anders de wortels, die ondiep in de grond zitten, kan beschadigen.
- Zet eens een schaaltje lente-uitjes op tafel tijdens een feestje met een lekker dipsausje. Lekker en origineel!
Deel deze pagina