Mais
Mais is oorspronkelijk afkomstig uit Midden-Amerika. De Indianen zijn ooit begonnen met het telen van deze kleine grassoort, totdat er grote voedzame kolven ontstonden. In de vijftiende eeuw nam Columbus de mais mee naar Europa waar het nog altijd veel geteeld en gegeten wordt.
Mais is officieel geen groente maar een graangewas, en alleen de zoete suikermais is eetbaar. In Nederland vinden we, vaak ook langs de weg, veel snijmais terug wat voornamelijk gebruikt wordt als voer voor rundvee.
Mais in de tuin
Wanneer je zelf (suiker)mais wilt kweken, kun je op twee manieren beginnen. In perspotjes kun je begin april beginnen met zaaien. Na een week of drie zet je de plantjes buiten in de volle grond. Het is ook mogelijk direct in de volle grond te zaaien, hiermee kun je medio mei beginnen, zodra de buitentemperatuur minimaal tien graden is.
Kies voor een humusrijke grond die losgemaakt is en waar veel zonlicht valt. Zaai zo’n drie zaadjes vijf centimeter diep de grond in en laat er steeds vijftien centimeter tussen. Het beste is om korte rijen te maken in plaats van een lange, dit zorgt voor meer kolven aan de plant.
Een maisplant kan wel twee meter hoog worden, hierdoor zijn ze ideaal te gebruiken als windvangers voor andere gewassen zoals komkommers, augurken en bonen
Oogsten
In juli en augustus begint de maisplant de bloeien. Zodra de aderen donkerbruin worden is het tijd om de maiskolven te oogsten. Zitten er nog witte korrels op, laat de kolven dan nog even zitten. Maar, wacht niet te lang, anders worden de maiskorrels hard.
Mais in de keuken
Mais vinden we op verschillende manieren terug in gerechten. Zo kun je van maismeel brood, tortilla’s en cornflakes maken. Maizena vinden we terug als bindmiddel voor sauzen en soepen. Daarnaast kennen we maisbier en popcorn, die gemaakt is van pofmais.
In Nederland eten we mais voornamelijk als groente, in combinatie met bijvoorbeeld erwtjes en worteltjes. Mais geeft een knapperige bite aan salades en is erg lekker met gerechten uit de Mexicaanse en Spaanse keuken. Ook kun je een maiskolf in zijn geheel even koken, bestrijken met wat olie en dan een paar minuutjes op de barbecue roosteren
Bewaren
Bewaar mais bij voorkeur in folie, het is dan drie dagen houdbaar in de koelkast. Gare of geblancheerde mais kun je tot een jaar in de vriezer bewaren.
Mais tips
- Maak een dag voordat je de mais gaat zaaien, de grond vochtig. Zo voorkom je dat de zaadjes gaan rotten.
- Pas tijdens de groei van de plant op met schoffelen, want de wortels liggen ondiep in de grond. Verwijder tussendoor de zijscheuten van de plant.
- Mais kook je in ongeveer 20 minuten gaar. Maar voeg geen zout aan het kookwater toe, daar worden de korrels hard van.
Deel deze pagina