Mierikswortel
Mierikswortel is officieel afkomstig uit de kruisbloemenfamilie. Van oorsprong komt deze plant uit het Verre Oosten. Hier werd hij voornamelijk geplukt aan de rivieroevers om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Pas later werd mierikswortel gebruikt als keukenkruid en werd hij verspreid naar Amerika en Europa. Vooral in Duitsland en Denemarken is er veel vraag naar. Mierikswortel heeft een scherpe en pikante smaak. Je kunt mierikswortel herkennen aan zijn lange stengels, langwerpige vruchten en witte bloemen.
Vooral vroeger werd mierikswortel gebruikt vanwege zijn medicinale toepassingen. Het zou een antibiotische werking hebben en helpen tegen slijmvliesontsteking en bij hoesten. Uitwendig werd de wortel gebruikt bij zweren of als kompres bij pijn.
Mierikswortel in de tuin
Mierikswortel is een hele sterke en taaie plant. Hij is prima in staat de winter te overleven en verspreidt zich snel over je tuin. Houd hier rekening mee als je hem in je tuin gaat planten.
Mierikswortel kun je op twee manieren kweken. Door middel van zaaien of door wortelstekken te kopen en deze te planten. Kies in beide gevallen voor een vochtige leemgrond. De wortels en kleine zijwortels hebben veel ruimte nodig dus de grond moet van te voren diep geploegd zijn.
Voordat je de plant poot, is het ook belangrijk dat je de grond goed bemest. De beste tijd hiervoor is in de herfst, waarna je in het voorjaar zaait. Tussendoor bemesten is niet nodig, het kan zelfs schadelijk zijn voor de plant.
Oogsten
Let er tijdens het oogsten in oktober op dat je alles van de wortel oogst, want achtergebleven stukjes wortel veroorzaken vervelend onkruid.
Mierikswortel in de keuken
De smaak van mierikswortel lijkt op die van mosterd. In Japan wordt mierikswortel gebruikt bij de bereiding van de ‘hete’ saus wasabi. In onze streken wordt mierikswortel vaak verwerkt in vissauzen.
Mierikswortel kun je het beste raspen of in blokjes snijden. Koken is niet nodig. Je kunt mierikswortel gebruiken om soepen of stamppotten op smaak te brengen. En het is een lekkere smaakmaker voor rood vlees en visgerechten. Voeg ook gerust wat mierikswortel toe aan rauwkostsalades.
Bewaren
Schil en rasp alleen de stukken mierikswortel die je nodig hebt en bewaar de rest van de wortel, gewikkeld in vochtig keukenpapier, tot een week in de koelkast
Mierikswortel tips
- Het beste plekje om te planten is in de zon. Ziektes zoals de witziekte ontstaan sneller wanneer de bladeren aanhoudend nat zijn. Dit zal in de zon niet zo snel gebeuren.
- Om wildgroei te voorkomen kun je mierikswortel bijvoorbeeld in een border planten.
- Bij de bereiding van mierikswortel kun je, net als bij de ui, last krijgen van prikkende en tranende ogen. Dit voorkom je door de ruimte waarin je de wortel bereidt goed te ventileren.
Deel deze pagina