Munt
Er bestaan veel verschillende soorten munt, zoals kruizemunt, herfstmunt, groene munt, watermunt en kruipmunt. De meest bekende muntsoort is de ‘Mentha Piperita’, oftewel de pepermunt. Deze muntsoort heeft een sterke geur en smaak door het hoge mentholgehalte. De bloemen aan dit kruid kunnen verschillen van bont paars, tot kleine violette bloempjes. Munt wordt vooral gebruikt in gerechten en voor het maken van thee. De smaken van de verschillende soorten munt kunnen sterk van elkaar verschillen.
Munt staat ook bekend om zijn toepassingen in de geneeskunde. Dit kruid wordt onder andere gebruikt tegen krampen en misselijkheid, bij tandpijn, verkoudheid en tegen darmklachten.
Munt in de tuin
Munt kun je het beste kweken op een afstandje van andere kruidenen zaaien doe je in de lente. Het kruid dient op een vochtige, alkalische grond te staan, en heeft veel voedingsstoffen nodig. Als je verschillende soorten wilt kweken, moet je het bestemde terrein verdelen in bedden, om kruisbestuiving te voorkomen.
Oogsten
Munt kan over het algemeen twee seizoenen blijven staan, en met een beetje geluk nog wat langer. Elke twee jaar dien je in het voorjaar de munt opnieuw te kweken. Zo zorg je voor een nieuwe oogst in de zomer. Ook in de winter is het mogelijk om verse munt bij de hand te hebben. Vooral groene munt groeit prima in een pot van tien centimeter die je in huis op de vensterbank zet.
Munt in de keuken
Van alle muntsoorten kun je zowel afzonderlijk als gemengd thee maken. Je kunt hiervoor het verse, maar ook het gedroogde blad gebruiken. Met munt kun je in de keuken bovendien eindeloos variëren. Het is geschikt om sauzen, azijn of siropen mee te maken. Ook past de smaak erg goed bij lamsvlees en zijn de verse bladeren een prima toevoeging aan fruitsalades, nagerechten, dranken, soepen en vullingen. Probeer het gebruik van munt tijdens zwangerschap en borstvoeding te beperken. Het kan de melkproductie afremmen.
Bewaren
Je kunt munt drogen zodat je het later kunt gebruiken.
Munt tips
- Planten en uitlopers van munt zijn gevoelig voor droogte en moet je daarom enige uren in water zetten voordat je ze gaat poten.
- Wil je de munt drogen, oogst dan vlak voor de bloei.
- Voeg aan een dipsaus van knoflook en kwark ook wat munt toe, voor een extra frisse en scherpe smaak, die ook nog eens goed is voor de spijsvertering.
Deel deze pagina