Schorseneren
De schorseneer is een bekende wortelgroente afkomstig uit de composietenfamilie. De groente komt veelal voor in Noord-Afrika, Europa en Azië. Schorseneren worden ook wel eens armeluisasperges genoemd omdat ze qua smaak veel op asperges lijken en in vergelijking niet duur zijn. Schorseneren vormen tegenwoordige een verrassende aanvulling op het menu. Schorseneren bevatten veel ijzer en koolhydraten in de vorm van inuline en zijn dus geschikt voor diabetici.
Schorseneren in de tuin
Schorseneren kweken in je eigen moestuin is hartstikke leuk en niet moeilijk. Schorseneren zaai je het best in lichte zandgrond. Op een te zware grond is het moeilijk om rechte wortels te telen.
De plant heeft verder weinig verzorging nodig. Hoewel de bladeren aangetast kunnen worden door meeldauw vormt dit geen gevaar voor de schorseneer zelf.
Zaaien
Zaai niet te vroeg in het jaar omdat dit de planten wel laat bloeien, maar de wortels worden minder lang. Het beste zaai je tussen eind maart en mei. Druk twee zaden per keer tegelijkertijd de grond in en bedek ze met een laagje zand.
Oogsten
Vanaf eind september kun je beginnen met oogsten. Schorseneren zijn winterhard en kun je oogsten totdat de grond bevroren is. Trek de schorseneren recht naar boven eruit om te voorkomen dat de wortels breken.
Schorseneren in de keuken
Helaas is het gebruik van schorseneren in de keuken erg afgenomen de afgelopen decennia, voornamelijk omdat het schoonmaken van de schorseneer veel werk is. Bij het schillen van de lange, donkere wortels kom namelijk een kleverig melksap vrij.
Bereiden
Je kunt schorseneren zowel rauw als gekookt eten. De zoete smaak is te combineren met verschillende ingrediënten in de keuken. De meest bekende manier waarop gekookte schorseneren worden opgediend is met een bechamelsaus of, net als asperges, met een gekookt ei, boter en ham. Rauw geraspt door een salade met sinaasappel komt de specifieke smaak van de schorseneer goed tot zijn recht. Schorseneer kun je ook gratineren met sausjes of roerbakken in een pannetje met gebakken ui, paprika en champignons.
Bewaren
Bewaar schorsneren buiten de koelkast bij voorkeur in een geperforeerde plastic zak. Hiermee voorkom je uitdroging en zijn de wortels enkele weken houdbaar. Gekookte, geschilde en geblancheerde schorseneren bewaar je in een goed afgesloten zak tot een jaar in de diepvries.
Schorseneren tips
- Gebruik vooral geen stikstofbemesting of organische bemesting tijdens de groei van de plant. De bladeren zullen hierdoor wel groeien, maar je krijgt hierdoor minder mooie schorseneren uiteindelijk.
- Kook ze bij voorkeur in water met azijn of citroen, of in een mengsel van 1/3 water en 2/3 melk.
- Het schillen van schorseneren kan een kleverig werkje zijn. Door ze onder een stromende kraan te schillen en keukenhandschoenen te dragen, voorkom je dat het je vuile handen krijgt.
Deel deze pagina