Paksoi
Net als Chinese kool is paksoi een van de meest verbouwde en gegeten groentes in China en Oost-Azië. Hier komt deze groente oorspronkelijk ook vandaan.
Paksoi is een langwerpige bladgroente, die je herkent aan zijn grote groene lepelvormige bladeren met witte nerven. Omdat hij een beetje op selderij lijkt, wordt paksoi ook wel de selderijkool genoemd.
Paksoi bestaat in verschillende kleuren groen en grootte. In de Nederlandse keuken wordt de kleine baby-paksoi veel gebruikt.
Paksoi in de tuin
Wanneer je zelf paksoi in je keukentuintje wilt kweken, kun je hem eerst opkweken in een perspotje of direct in de volle grond zetten. Een veel voorkomend probleem van deze koolsoort is dat hij erg snel bloeit. Zet paksoi niet eerder dan half juli buiten in je moestuin, anders heb je kans dat de paksoi doorschiet. Dit betekent dat er wel al een stengel groeit, maar dat er geen krop ontstaat en dat is zonde.
Op de grond waar je gaat zaaien, mogen de jaren ervoor geen andere koolgewassen hebben gestaan, dit vanwege kruisbestuiving. Kies een lichte en vochthoudende grond die je van te voren verrijkt met compost. Plant drie of vier zaadjes bij elkaar op ongeveer een centimeter diepte de grond in en dek ze af met wat aarde. De wortels groeien niet diep. Geef de plant tijdens de kieming en de rest van het groeiproces veel water. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt, zeker niet bij hoge buitentemperaturen, anders komt de plant niet tot bloei.
Oogsten
Al zes weken na het zaaien kun je oogsten.
Paksoi in de keuken
Hoewel paksoi veel kenmerken van een kool heeft, mist hij de typische smaak van kool. Paksoi heeft een uitgesproken, ietwat pittige smaak en hoef je weinig te kruiden. De bladstelen kun je in stukjes snijden en roerbakken in (oosterse) wokgerechten of toevoegen aan een soep of stamppot. Ook is paksoi goed rauw te eten, bijvoorbeeld in een salade. Paksoi kun je koken, smoren, stomen of in de magnetron opwarmen.
Bewaren
Leg de paksoi in een open zak in de koelkast, dan kun je hem tot een week bewaren.
Paksoi tips
- Snij tijdens de oogsten de kroppen net boven de grond af maar laat de stronken nog wel zitten. Zo heb je kans dat er nog nieuwe scheuten en kroppen ontstaan.
- Paksoi is net als andere koolsoorten best wel gevoelig voor plagen en ziekten. Koolvlieg kun je voorkomen door de stengelvoet af te dekken met een kraag van aarde. Ook rupsen en slakken houden van paksoi. Zodra je er een ziet, verwijder het diertje dan met de hand.
- Voordat je de stronk eruit snijdt, kun je de paksoi het beste in zijn geheel wassen in een ruime hoeveelheid water. Daarna snij je de bladeren en stelen in repen en voeg je ze toe aan je gerecht.
Deel deze pagina