Snijselderij
Snijselderij is een tuinkruid dat lijkt op peterselie, maar dan met een veel sterkere smaak. Snijselderij wordt ook wel bladselderij of bosselderij genoemd. Deze plant groeit makkelijk en kan meer dan en meter hoog worden. Van de snijselderij eten we de blaadjes en de bladstelen. De etherische olie in selderij zorgt voor de zoete en kruidige geur.
Van selderij wordt gezegd dat het vochtafdrijvend is en dat het een afrodisiacum is, oftewel dat het de lusten opwekt.
Snijselderij in de tuin
Snijselderij stelt niet veel eisen aan de grond waarop hij moet groeien. Wanneer je deze selderijsoort zaait is het enkel belangrijk dat de grond humusrijk en vochtig is. In de volle grond kun je vanaf april beginnen met zaaien tot ongeveer september. Zaai de zaadjes niet te diep.
Selderijplanten houden niet van droogte, geef de planten daarom in warme periodes regelmatig water.
Beschut de planten in de winter om de hele winter te kunnen oogsten. Zonder beschutting overleeft snijselderij de winter ook wel, maar dan stopt de groei na de eerste serieuze vorst en begint pas opnieuw weer vanaf begin april.
Oogsten
Je mag er stengels afsnijden, de plant groeit weer aan. Vandaar de naam snijselder.
Snijselderij gaat het langst mee, als je de grond afdekt met bijvoorbeeld wat stro kun je met een beetje geluk de hele winter oogsten. Snij de bladeren niet te kort af, want alleen dan groeit er weer nieuwe selderij.
Snijselderij in de keuken
Aangezien snijselderij vooral als smaakmaker gebruikt wordt in allerlei gerechten heb je er geen grote hoeveelheden van nodig.
Het smaakt prima bij vlees- en visgerechten en het wordt ook gebruikt om soepen, sauzen en ragout op smaak te brengen.
Bewaren
Snijselderij kan heel goed worden ingevroren. Snijdt de selderij na het wassen in hele klein stukjes. Deze kun je invriezen en later bevroren bijvoorbeeld in de soep meekoken.
Snijselderij tips
- Snijselder heeft een sterk aroma, waardoor de plant volgens sommigen eerder bij de kruiden thuis hoort
- Selderij heeft een stimulerend effect op de baarmoeder. Wanneer je zwanger bent is het beter niet of niet teveel snijselderij te gebruiken.
- De plant komt in het wild in Nederland voor. Hij staat op de Nederlandse Rode Lijst van planten. Dat betekent dat de plant zeldzaam is.
Deel deze pagina