Peper
De peper komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en behoort, net als de aardappel en de tomaat, tot het Capsicum geslacht. De rode peper is de meest bekende soort en wordt ook wel chilipeper of Spaanse peper genoemd. We kennen ook groene peper, dit is eigenlijk een onrijpe rode peper en is daarom langer houdbaar. In de loop der tijd zijn er nog andere kleuren op de markt gekomen, zoals gele, witte en oranje pepers. Deze zijn bewust gekweekt, om meer variatie te hebben.
Pepers hebben een pittige smaak die veroorzaakt wordt door de stof capsaïcine. Deze stof prikkelt de warmtezintuigen in je mond waardoor de smaak van pepers vaak ‘heet’ wordt genoemd.
Peper in de tuin
Pepers hebben veel warmte nodig om goed te kunnen groeien. Begin deze plant daarom pas vanaf mei buiten te planten, bij voorkeur in een (kleine) kas. Wil je eerder zaaien? Zorg dan voor een warme binnenruimte, dan kun je in januari al beginnen. Plant de zaadjes in warme grond die goed water doorlaat. Tijdens de groei van de peper is het belangrijk dat je de grond blijft bijmesten.
Wanneer je de peper binnen plant, gebruik dan een pot waarin je meerdere planten tegelijk kunt zaaien. Zodra de eerste blaadjes aan het blad verschijnen, is het belangrijk elk plantje in een eigen pot te zetten.
Oogsten
Je kunt de pepers oogsten wanneer je zelf denkt dat ze goed zijn. Je hoeft niet te wachten tot ze heel rood zijn. Elke peper wordt namelijk eerst groen voordat hij zijn uiteindelijke kleur krijgt, maar groene pepers zijn ook erg lekker.
Peper in de keuken
Vooral de Indiase en de Thaise keuken staan bekend om hun gebruik van pepers. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en scherptes. De ene soort is pittiger dan de andere. De soorten die we in de Europese keuken gebruiken zijn over het algemeen ‘mild’ van smaak. Wil je voor iets scherpers gaan? Kies dan bijvoorbeeld de Jalapeño peper uit Mexico.
Pepers dienen in gerechten met name voor de toevoeging van smaak. Je kunt ze meebakken of meestoven in een gerecht, door de nasi roeren of toevoegen aan wraps en chili con carne. Daarnaast is het een belangrijk ingrediënt van salsasaus.
Bewaren
Verse pepers bewaar je buiten de koelkast, maar wel op een koele plek van ongeveer 12-15 °C. Hier zijn ze twee tot vier dagen houdbaar. Gedroogde pepers kun je maandenlang bewaren.
Peper tips
- Voorkom dat de planten gaan hangen door een stok bij iedere plant neer te zetten waar hij tegenaan kan groeien.
- Nadat je een peper hebt schoongemaakt, blijft de stof capsaïcine even op je handen zitten. Kom dus even niet met je handen in je ogen, want dit veroorzaakt een behoorlijk branderig gevoel.
- Wil je de sterkte van een peper weten? Proef dan de zaadlijsten en de pitjes binnenin de peper. Die zijn het scherpst.
Deel deze pagina