Mijn Keukentuintje Navigation
  • Inhetnieuws
    • Kerst adventskalender
    • Agenda
  • Inspiratie
    • Kruiden
    • Barbecue
    • In gesprek met
    • Giftshop
  • Indetuin
    • Aan de slag
    • Planten
  • Indekeuken
  • zoek...
  • Inhetnieuws
    • Kerst adventskalender
    • Agenda
  • Inspiratie
    • Kruiden
    • Barbecue
    • In gesprek met
    • Giftshop
  • Indetuin
    • Aan de slag
    • Planten
  • Indekeuken
  • zoek...
Home Planten Rabarber
  • rabarber

Rabarber

Rabarber is een meerjarige plant die behoort tot de boekweitfamilie. De rabarberplant vindt zijn oorsprong in China en Tibet, waar hij nog steeds in het wild groeit. Vroeger werd rabarber voornamelijk gekweekt omdat hij medicinale werkingen heeft. Hoewel rabarber wel degelijk een groente is, wordt hij door zijn smaak veel verwerkt in zoete gerechten zoals moes, jam, gebak en wijn. De mooie rode kleur en grote bladeren van rabarber geven een sierwaarde aan je moestuin.


Rabarber in de tuin

Van rabarber in je moestuin kun je jarenlang plezier hebben. Rabarber is een gemakkelijke groente om te kweken en bij te houden. Begin met het planten in het najaar, het liefst pas begin november. De plant is in staat om de winter te overleven en hij gaat in het voorjaar gewoon weer verder met groeien.

Plant op een vruchtbare grond die goed waterdoorlatend is en veel organische stoffen bevat. Ook tijdens de groei mag je blijven bijmesten, maar wacht met de eerste keer bijmesten tot februari.


Oogsten

Rabarber oogst je het beste voor de (warme) zomer aanbreekt, omdat door flinke warmte de groei van rabarber stopt. Zodra je geoogst hebt, is het belangrijk dat je de bladeren van de bladsteel verwijdert. Deze nemen te veel vocht op die de wortels juist nodig hebben om vitaal te blijven.


Rabarber in de keuken

Verse rabarber in de keuken is favoriet. We kennen groene en rode stelen aan de rabarber. De groene stelen zijn over het algemeen wat zuurder van smaak. Rabarber is een ideale groente om te combineren met zoete gerechten. Je kunt rabarber eindeloos combineren met fruitsoorten, zoals aardbeien en bosvruchten in ijs- en nagerechten. Ook wordt rabarber vaak toegevoegd aan stoofschotels met lams- of eendenvlees.


Bewaren

Rabarber is in de koelkast ongeveer een week houdbaar. In een goed gesloten verpakking kun je rabarber tot een jaar in de diepvries bewaren.


Rabarber tips

  1. Doordat de bladeren van rabarber zo groot zijn, krijgt onkruid weinig kans. Wel heb je kans dat er schimmel of bladziekten ontstaan. Aangetaste bladeren kun je het beste zo snel mogelijk verwijderen.
  2. Maak zelf eens rabarberjam. Hiervoor heb je wel ongeveer een kilo rabarber nodig, 750 gram suiker, een citroen en gember. Heerlijk op een vers croissantje!
  3. Rabarber is niet alleen een handige groente voor in de keuken, maar het is ook bruikbaar als schuurmiddel voor potten en pannen.

Deel deze pagina

Recepten

Lentestamppot en rabarber aardbeien compote van Francesca Kookt
Hoofdgerecht
4 pers
30-60
Bekijk recept
Zelfgemaakte rabarbermoes
Nagerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept

Voedingswaarden

Rabarber rauw
Energie
97.00 kj
Energie
23.00 kcal
Eiwit
1.00 gr
Eiwit plantaardig
1.00 gr
Koolhydraten
2.00 gr
Toon meer
Rabarbermoes met suiker
Energie
339.00 kj
Energie
80.00 kcal
Eiwit
0.00 gr
Eiwit plantaardig
0.00 gr
Koolhydraten
19.00 gr
Toon meer
Toon meer
Ereaders

Koolraap

pompoen

Pompoen

koolrabi

Koolrabi

Advertentie

Facebook

Sitemap

  • Home
  • In de tuin
  • In de keuken
  • Contact
  • Adverteren
  • Disclaimer
  • Pers & Downloads