Sint-Janskruid
Sint-janskruid is een vaste kruidachtige plant die oorspronkelijk uit zowel Azië als Europa komt. In Europa is dit kruid te vinden langs de kant van de weg en op open bosplekken. Inmiddels is dit kruid ook in andere werelddelen ingevoerd. Sint-janskruid kenmerkt zich door zijn langwerpige bladeren en goudgele bloemetjes. Het kruid dankt zijn naam aan Sint Johannes de Doper die zijn feestdag op 24 juni vierde, de dag waarop dit kruid vroeger veel geplukt werd.
Sint-janskruid staat voornamelijk bekend om zijn (genees)krachtige werking. Vroeger dacht men met dit kruid kwade geesten buiten de deur te kunnen houden.Tegenwoordig wordt het gezien als de natuurlijke vorm van prozac, omdat het blijkt te helpen tegen neerslachtigheid en lichte depressie. Ook wordt het gebruikt bij de ziekte van Parkinson en om wonden sneller te laten genezen.
Sint-Janskruid in de tuin
Hoewel Sint-janskruid in het wild groeit en je het daar kunt plukken, is het ook goed te kweken in je eigen keukentuintje. Het kruid heeft weinig nodig om tot bloei te komen, al groeit dit kruid het best op een wat droge, waterdoorlatende en alkalische grond. Aangezien de zaadjes kou nodig hebben om te kunnen kiemen, kun je ze het beste in het najaar zaaien.
Oogsten
Sint-janskruid kun je vanaf mei oogsten tot in de vroege zomer. Knip de plant na het oogsten tot op de grond af, zo kan hij in de winter weer verder groeien.
Sint-Janskruid in de keuken
Sint-janskruid wordt maar in enkele gerechten toegepast. Vroeger werd het wel eens toegevoegd aan bier of wijn en tegenwoordig wordt het verwerkt in tomatenrecepten of kruidenwijnen. Je kunt ook gemakkelijk olie maken van Sint-janskruid, voor medicinaal gebruik. Pluk hiervoor een grote hoeveelheid bloemetjes die net open zijn. Doe ze in een grote glazen pot en voeg hier biologische plantaardige olie aan toe. Laat de pot vervolgens op een warme plek drie weken trekken. Zeef dan de bloemetjes eruit en bewaar de olie op een koele plek.
Bewaren
Sint-janskruid bewaar je de in de koelkast enkele dagen. Wil je het kruid langer bewaren, hang het kruid dan een week te drogen en bewaar het daarna enkele maanden in een goed afgesloten potje.
Sint-Janskruid tips
- Tijdens de groei is het belangrijk dat je voorzichtig bent met de plant. De blaadjes bevatten namelijk kleine gaatjes, zogenaamde oliekliertjes. Als deze beschadigd of gekneusd worden, loopt de olie weg en blijven er bruine vlekjes achter op de blaadjes die de werking van het kruid doen afnemen.
- Plant je liever in het voorjaar? Leg de zaadjes dan voor het planten even in het vriesvak, zodat ze de benodigde kou hebben gehad.
- Je kunt zelf thee trekken van gedroogde Sint-janskruidblaadjes. Droog de blaadjes in de donkere ruimte om zoveel mogelijk de smaak en werkzame stoffen te behouden. Met een schepje honing erin heb je een heerlijk kopje thee dat goed werkt tegen neerslachtige en sombere gevoelens.
Deel deze pagina