Rozenbottel
Rozenbottels zijn de vruchten van een plant uit de rozenfamilie. De plant groeit in Europa, Zuid-Amerika en Azië. Er bestaan verschillende soorten rozenbottels, die variëren van kleur en vorm. Zo kennen we rode, oranje, paarse en zwarte rozenbottels, in ronde en langwerpige vormen. Rozenbottelplanten staan prachtig in je tuin, mede door de bloemen en de kleurrijke vruchten.
Rozenbottels bevatten veel vitamines, waaronder een grote hoeveelheid vitamine C. De Romeinen gebruikten de vruchten veel vanwege hun geneeskrachtige werkingen. Rozenbottel heeft een positieve werking bij bot- en spierziektes en bij ontstekingen. Daarnaast helpt rozenbottel je weerstand te verhogen.
Rozenbottel in de tuin
De rozenbottelplant staat graag op een zonnig stukje grond dat niet te zuur is. Niet alle soorten rozenbottels zijn geschikt voor zelfkweek. De soorten Rosa Canina (hondsroos) en Rosa Rubiginosa (Eglantier) zijn dat wel. Plant de rozenbottel in mei. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt, maar ook niet te nat blijft. Snoeien is over het algemeen niet nodig.
Rozenbottelplanten kun je ook vanuit zaadjes winnen. Zaai de zaadjes in het najaar in een bak met aarde bij een temperatuur van gemiddeld vier tot zes graden. Een broeikas is hier ideaal voor, maar het kan ook gerust ergens binnen in huis. In februari gaan de zaadjes kiemen en hebben dan veel licht nodig. In mei plaats je de kleine rozenbottelplantjes in de volle grond.
Oogsten
In het najaar kun je oogsten. Trek hierbij handschoenen aan, want de struiken kunnen flink prikken.
Rozenbottel in de keuken
Voordat je rozenbottels verwerkt in een gerecht dien je eerst de steeltjes en kelkblaadjes van de bottels te verwijderen. De zaadjes smaken erg bitter en worden daarom meestal eruit gehaald.
Gekookte rozenbottels zijn lekker door de yoghurt, maar je kan er ook een heerlijke saus of siroop van maken voor over een pannenkoek of op ijs. En van gedroogde rozenbottels trek je thee.
Bewaren
Verse rozenbottels kun je een week bewaren in de koelkast.
Rozenbottel tips
- Verwijder de zaadjes uit de eerste oogst rozenbottels. Laat ze drogen en begin in het najaar weer met de kweek.
- Wil je de rozenbottel als vrucht eten? Kook ze dan eerst even tien minuten. Rauwe rozenbottels smaken namelijk erg zuur.
- Zelf rozenbotteljam maken? Kook de rozenbottels gedurende een half uur Zeef ze en voeg er geleisuiker, citroensap, kaneel en kruidnagel aan toe. Laat het mengsel een paar minuutjes doorkoken en giet het vervolgens in schone potten die je op de kop zet tijdens het afkoelen.
Deel deze pagina