Mijn Keukentuintje Navigation
  • Inhetnieuws
    • Kerst adventskalender
    • Agenda
  • Inspiratie
    • Kruiden
    • Barbecue
    • In gesprek met
    • Giftshop
  • Indetuin
    • Aan de slag
    • Planten
  • Indekeuken
  • zoek...
  • Inhetnieuws
    • Kerst adventskalender
    • Agenda
  • Inspiratie
    • Kruiden
    • Barbecue
    • In gesprek met
    • Giftshop
  • Indetuin
    • Aan de slag
    • Planten
  • Indekeuken
  • zoek...
Home Planten Savooiekool
  • savooiekool

Savooiekool

Savooiekool is een van de oudste koolsoorten die we kennen en komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Deze kool wordt ook wel putjes- of kappertjeskool genoemd.

Net als witte en rode kool behoort savooiekool tot de sluitkolen en is het een echte wintergroente. We kennen verschillende typen savooiekool. Het spitse type, de groene en de gele savooiekool. Vanwege zijn bijzondere kleur en vorm is savooiekool niet alleen lekker, maar ook een mooi plaatje in jouw moestuin.


Savooiekool in de tuin

Het is niet zo moeilijk om zelf savooiekool te kweken. Zorg voor een goed bemest stuk grond waar je de kool zaait. Begin met zaaien vanaf april en laat tussen de planten zeker een ruimte van zo’n 50 cm. Savooiekool is een eenjarige plant, dit betekent dat je hem in het jaar dat je hem zaait ook kunt oogsten.

Hoewel deze kool best tegen wat droogte kan, is het belangrijk om toch wat water te geven als de temperaturen in de zomer erg hoog worden.

Oogsten

Zodra de kool in het midden gevormd is, kan je beginnen met oogsten. Over het algemeen is dat in september. Wil je een jaar later weer savooiekool kweken met eigen gewonnen zaad, laat dan een of enkele kolen doorschieten. De zaden die je daarvan wint, kun je het jaar erop gebruiken voor de teelt.


Savooiekool in de keuken

Savooiekool heeft een stevige koolsmaak. Van deze groente kun je zowel de kool als de bladeren eten. De bladeren kun je vullen met bijvoorbeeld plakjes ham en kaas om ze vervolgens in de oven gaar te stoven in een beetje bouillon. Ook kun je de bladeren vullen met wat rijst, gehakt en groente. Leg ze vervolgens even in de oven.

Savooiekool smaakt ook heerlijk in roerbakschotels. Hieraan kun je naar eigen smaak verschillende andere ingrediënten toevoegen.

Bewaren

Groene savooiekool bewaar je maximaal een week op een koele plek buiten de koelkast. Gele savooiekool is langer houdbaar en bewaar je op dezelfde plaatst tot wel twee weken. Als je beide soorten van te voren even blancheert, kun je ze tot een jaar in de vriezer bewaren.


Savooiekool tips

  1. Savooiekool is officieel een wintergroente. Wil je toch in het voorjaar verse kool bij de hand hebben, zaai dan rond september in een koude bak, zodat je in mei kunt oogsten.
  2. Savooiekool kan tegen een beetje vorst. Verwacht je strenge vorst; verplaats de kool dan naar binnen. Dan weet je zeker dat hij de kou overleeft.
  3. Wist je dat je van savooiekool ook als basis voor een stamppot kunt gebruiken. Lekker met bijvoorbeeld bacon of spekjes!

Deel deze pagina

Recepten

Geroerbakte groene kool met champignons, kokos, rozijnen en filetlapjes
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Gevulde savooiekoolpakketjes
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Savooiekoolsalade met sinaasappelsaus
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Savooiestamp met gehaktballetjes
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Stamppot groene kool met spicy noten
Hoofdgerecht
2 pers
30-60
Bekijk recept
Zoete aardappelschotel met groene kool en gekookte kip van Simone's Kitchen
Hoofdgerecht
4 pers
30-60
Bekijk recept

Voedingswaarden

Kool savooie- rauw
Energie
147.00 kj
Energie
35.00 kcal
Eiwit
2.00 gr
Eiwit plantaardig
2.00 gr
Koolhydraten
3.00 gr
Toon meer
Kool savooie- gekookt
Energie
140.00 kj
Energie
33.00 kcal
Eiwit
2.00 gr
Eiwit plantaardig
2.00 gr
Koolhydraten
3.00 gr
Toon meer
Kool groene rauw
Energie
151.00 kj
Energie
36.00 kcal
Eiwit
2.40 gr
Eiwit plantaardig
2.40 gr
Koolhydraten
4.10 gr
Toon meer
Kool groene gekookt
Energie
90.00 kj
Energie
21.00 kcal
Eiwit
1.50 gr
Eiwit plantaardig
1.50 gr
Koolhydraten
2.30 gr
Toon meer
Kool groene gekookt met zout (25+)
Energie
89.00 kj
Energie
21.00 kcal
Eiwit
1.49 gr
Eiwit plantaardig
1.49 gr
Koolhydraten
2.29 gr
Toon meer
Kool savooie- gekookt met zout (44+)
Energie
89.00 kj
Energie
21.00 kcal
Eiwit
1.49 gr
Eiwit plantaardig
1.49 gr
Koolhydraten
2.29 gr
Toon meer
Toon meer
Boeken

Koolraap

pompoen

Pompoen

koolrabi

Koolrabi

Advertentie

Facebook

Sitemap

  • Home
  • In de tuin
  • In de keuken
  • Contact
  • Adverteren
  • Disclaimer
  • Pers & Downloads