Spitskool
Spitskool is net als witte en rode kool een sluitkool. Deze naam dankt de spitskool aan de gesloten buitenbladeren bovenaan een korte dikke stengel. De spitskool vindt zijn oorsprong vermoedelijk in het Middellandse zeegebied, maar al vijfduizend jaar wordt de kool op grote schaal gekweekt in de hele wereld. Officieel is spitskool een zomerkool omdat deze voornamelijk in de maanden juni, juli en augustus wordt geoogst en gegeten.
Spitskool is een gezonde groentesoort. De kool is rijk aan onder andere kalium, calcium, foliumzuur en bevat vitamine C. Doordat spitskool veel glucosinolaten bevat, vermoedt men dat het eten van spitskool een natuurlijke bescherming biedt tegen de vorming van kankercellen.
Spitskool in de tuin
Bij het kweken van spitskool bestaat er een vroege en een late teelt. Wil je al in het voorjaar genieten van spitskool? Zaai dan vanaf februari de zaadjes in een kas. In maart kies je voor het zaaien onder glas of plastic, en vanaf april zaai je direct buiten in de volle grond. De meeste mensen kiezen echter voor het zaaien in februari of in maart, omdat de kans op een goede oogst dan het grootst is.
Zaai de zaadjes in humusrijke en kalkrijke grond, die niet te zuur is. Een zure grond vergroot de kans op de ziekte knolvoet. Voorzie de grond van veel stalmest of compost om te grond extra vruchtbaar te maken.
Tijdens de groei heeft de spitskool weinig verzorging nodig. Verwijder wel het onkruid rondom de kolen en geef ze water bij aanhoudend droog weer.
Net als andere koolsoorten is ook spitskool gevoelig voor insecten en vogels. Door buiten een net over de spitskolen te spannen, voorkom je dat de kool aangetast wordt.
Oogsten
Spitskool groeit snel. Zodra de bladeren gesloten zijn, duurt het nog ongeveer twee weken tot de oogst. De vroege teelt is rond mei al uitgegroeid en bij de late teelt wacht je met oogsten tot augustus. Snij met een mes een stuk van de stronk af om de spitskool los te maken. Wat achterblijft in de grond gooi je weg.
Spitskool in de keuken
Spitskool heeft een zachte malse smaak. Maak de spitskool goed schoon door de kool te wassen in ruim water. Vervolgens snijd je de kool in de lengte door, en verwijder je de buitenste bladeren en de stronk. Wat er over blijft kan rauw gegeten worden. Bijvoorbeeld (geraspt) door een verse salade met wortel, appel en maïs. Roerbak de spitskool met ui en kerriepoeder of kies voor een pittiger gerecht door de kool te roerbakken met Spaanse pepers, sojasaus en cashewnoten. Gekookte spitskool is lekker door de aardappelpuree of om zelf gado-gado mee te maken.
Bewaren
Spitskool bewaar je maximaal een week in de koelkast. Wanneer je de kool drie minuut blancheert, is deze tot een jaar houdbaar in de vriezer.
Spitskool tips
- Zaai kolen altijd voor, op een zaaibed of het liefst in potjes.
- Er zijn heel wat ziekten en plagen die kolen kunnen aantasten. Het toepassen van gewaswisseling en een insectennet voorkomen veel ellende.
- Als je spitskool te lang kookt, wordt de kool niet alleen zwaar verteerbaar, maar ontstaat er ook een nare koollucht door de gevormde zwavelverbindingen. Zeven tot tien minuutjes koken is daarom genoeg!
Deel deze pagina