Witte kool
Witte kool behoort tot de familie van de sluitkolen en is één van de oudste koolsoorten die we kennen. Witte kool komt oorspronkelijk uit Klein-Azië en het Middellandse Zeegebied.
We kennen twee typen witte kool, het spitse type en het ronde type. Hoewel de kool ‘wit’ wordt genoemd, kleurt hij eerder lichtgroen. Tegenwoordig is deze wintergroente niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. Van witte kool maken we namelijk zuurkool.
Witte kool in de tuin
Zelf witte kool kweken is niet alleen gemakkelijk, hij staat bovendien heel mooi in je moestuin. Kies voor een zonnig plekje en zaai de zaadjes op zo’n 60 centimeter van elkaar in grond die organisch bemest is. Op een zware klei- of leemgrond komt witte kool het beste tot zijn recht. Ook tijdens de groei mag je bijmesten.
Zaaien
Begin vanaf maart met zaaien. Zodra de kool begint te groeien kun je de bladeren voorzichtig een beetje lostrekken. Op die manier voorkom je dat de kool gaat barsten.
Oogsten
Tegen juli is de kool op zijn mooist. Heeft zich in het midden van het gewas een grote gesloten kool gevormd, dan is het tijd om te oogsten. Snij de witte kool eruit en gooi de buitenste bladeren weg.
Witte kool in de keuken
In de landbouw wordt de meeste witte kool gekweekt om er zuurkool van te maken, maar witte kool is op zichzelf ook een heerlijke groente om te eten. Je kunt er veel kanten mee op vanwege zijn neutrale smaak.
Bereiden
Je kunt witte kool stoven, smoren en koken. Rauw in een salade met een dressing is ook een aanrader. Witte kool kun je bovendien heel goed roerbakken. Lekker met wat olie, paprika en ketjap. Ook vinden we witte kool terug in bami- en nasigerechten.
Bewaren
Witte kool hoef je niet in de koelkast te bewaren. Leg hem op een droge en donkere plek, dan blijft hij tot enkele weken houdbaar.
Tip: Om zuurkool te maken van je eigen gekweekte witte kool, snijd je de bladeren fijn en voeg je ongeveer 1,5% van het gewicht aan zout toe. Plaats het mengsel in een goed afgesloten pot zodat de melkzuurbacteriën hun werk kunnen doen. Na ongeveer zeven weken heb je zelfgemaakte zuurkool!
Witte kool tips
- Koolsoorten hebben veel last van ziektes en plagen. Maak bijvoorbeeld gebruik van een koolkraag om koolvlieg te voorkomen.
- Witte kool wordt ook gebruikt om zuurkool te maken. Lees de tip bij In de keuken!
- Wil je een jaar later weer witte kool kweken met eigen gewonnen zaad? Laat één of enkele kolen doorschieten. De zaden die je daarvan wint, kun je het jaar erop gebruiken voor de teelt.
Deel deze pagina