Wortelen
De wortel is in Nederland een heel bekende groente. Sterker nog, we hebben veel verschillende variaties. We kennen de busselwortelen, oftewel bospenen, de losse wortelen, oftewel de waspenen en de winterwortelen, ook wel breekpenen genoemd.
Bospenen kun je vaak al in het voorjaar oogsten. Waspenen eet je meestal in de zomer en de winterwortelen, de naam zegt het al, kun je in het najaar oogsten. Ben je liefhebber van een iets kleiner soort? Dan zijn er de Parijse worteltjes, ze hebben de vorm van radijsjes.
Wortelen zijn dus het hele jaar door verkrijgbaar in de winkel, maar het leukste is natuurlijk om ze zelf te kweken in je moestuin.
Wortelen in de tuin
De grond waarop je de wortelen zaait, hoef je niet te behandelen met kunstmest, daar kunnen de kiemplantjes niet tegen. Wel is het verstandig om de grond te bemesten met kalium. Zorg er ook voor dat je de zaden diep in de grond duwt. Geef de wortels regelmatig water zodat ze niet uitdrogen.
Wil je zelf wortelen telen in je moestuin? Let dan goed op de soort wortel die je gaat kweken. De gewenste zwaarte van de grond verschilt namelijk per soort. Waspenen en breekpenen staan het liefste in grond die zwaar van structuur is. Bospenen houden juist van een lossere en lichtere grondstructuur.
Je kunt al vroeg in het jaar beginnen met het zaaien van de busselwortelen, aangezien het gewas goed tegen de vrieskou kan. Zaai ook gerust door tot halverwege de zomer. Zo heb je een groot deel van het jaar heerlijke verse wortelen uit eigen tuin.
Oogsten
Maak de bovenkant van de wortel een beetje vrij om te kunnen zien of de wortels klaar zijn om te oogsten. Wanneer de kop ongeveer zo groot is als een munt van €0,50, zijn ze oogstklaar. Laat ze niet te lang zitten, dan kunnen de wortels barsten.
Wortelen in de keuken
Bospeen komt oorspronkelijk uit Nederland, je kunt er in de Hollandse keuken dan ook verschillende kanten mee op. De lichtzoete smaak van wortelen is bijvoorbeeld prima te combineren met erwten of peultjes. Bijvoorbeeld verwerkt in een lekkere pasta. Gebruik wortels ook gerust koud in salades. Of eet ze rauw als gezond tussendoortje, en niet te vergeten tijdens een feestje samen met een lekker dipsausje!
Bewaren
Wortelen zijn in de koelkast 1 tot 2 weken houdbaar. De smaak en kwaliteit blijft beter behouden als je ze in een vochtige handdoek draait of in een bak met water legt. Wil je wortels invriezen, dan moet je deze eerst kort blancheren. In een afgesloten zakje kun je ze vervolgens tot een jaar bewaren.
Wortelen tips
- Let er op dat er geen schermbloemigen op de gekozen standplaats hebben gestaan. Dit is om vruchtwisseling te voorkomen.
- Voor heerlijke hutspot in de wintermaanden gebruik je natuurlijk de winterwortel!
- De wortel is niet alleen lekker voor in Nederlandse gerechten, ook Italianen gebruiken veel wortel in hun gerechten. Gebruik gerust veel wortel in een lekkere dikke pastasaus.
Deel deze pagina