Biologische groenten kweken
Weet wat je eet! Mensen die zelf hun groeten en fruit kweken weten dit al: alles wat je zelf kweekt is lekkerder, smaakvoller en soms ook nog eens gezonder dan uit de winkel. Helemaal als je op een biologische manier te werk gaat. Dit betekent zonder chemische middelen en alleen met de hulp van moeder natuur. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is biologisch tuinieren helemaal niet moeilijk. Laat de natuur een groot deel van je werk overnemen door de basisregels te begrijpen en toe te passen!
In deze handige en praktische raadgever van Marie-Luise Kreuter leer je op een eenvoudige manier hoe je de eerste stappen kunt zetten als biologisch tuinier. In het eerste hoofdstuk leer je wat biologisch tuinieren inhoudt en hoe je van een boerentuin naar een biotuin gaat. Er wordt uitgelegd hoe je moet tuinieren zonder te spitten, wat de voordelen van mulchen zijn en waarom mengteelt van belang is.
Bescherming
In het daaropvolgende hoofdstuk komt de bescherming van je biologische tuin aan bod. Er wordt benadrukt dat voorkomen beter is dan genezen en op welke manier je dit het beste kunt doen. Mocht er dan toch iets mis zijn gegaan, krijg je handige tips. Schiet bijvoorbeeld niet meteen in de stress wanneer je luizen op de bladeren ziet zitten. Naast een goede waterstraal die ze weg kan spoelen, zijn er ook natuurlijke tegenhangers van de luizen. Denk aan lieveheersbeestjes en larven die luizen op het menu hebben staan.
Groente-, kruiden- en fruittuin
In de laatste drie hoofdstukken komen de verschillende soorten biologische tuinen voorbij. Met als eerste natuurlijk de groentetuin. Wanneer moet je zaaien en oogsten? En hoe doe je dit het beste. Ook komen allerlei soorten groenten voorbij. In welke tijd van het jaar kun je sla het beste zaaien? En op welk plekje in de tuin groeien aardappelen het beste? Bij iedere groente krijg je de beste tips!
De kruidentuin wordt hetzelfde opgedeeld met stappenplannen voor het kweken, oogsten en bewaren. Bij bijna alle een- en tweejarige kruidenplantjes lees je waar je ze het beste kunt planten. Ook wordt benoemd waar je de kruiden allemaal voor kunt gebruiken.
De fruittuin is een heerlijk extraatje. Wie zijn eigen fruit wilt kweken, moet dit hoofdstuk zeker doorlezen. Van het planten van verschillende kleine bessenstruiken, tot het vermeerderen van aardbeienplanten en het planten van appelbomen. Alles wordt duidelijk uitgelegd en versterkt met schema’s.
Een aanrader voor iedereen die lekker en gezond uit eigen tuin wilt eten!
Bestel dit boek
Deel dit artikel: