Inspiratie voor lekker barbecueën met vers!

De zomer is in volle gang, de dagen worden langer en de temperatuur wordt hoger. Het is weer barbecuetijd! Weet je dat je bijna alle groentesoorten op de barbecue kunt leggen? Maar, dan moet je eerst nog wel even aan de slag met wat bakstenen, een metalen rooster en houtskool. Zorg voor gelijkmatig smeulende kolen die voldoende hitte afgeven, dat voorkomt teleurstellingen. Ben je toe aan iets nieuws? Bekijk dan eens onze tips voor lekker barbecueën met vers! Mijn Keukentuintje wenst je veel zon toe deze zomer!!!

Niets is zo lekker als je moestuin inlopen, wat groenten te oogsten en deze vervolgens heerlijk vers te grillen op je barbecue! Groenten grillen is bovendien heel gezond, want alle smaak en vitamines gaan nu niet verloren in het kookwater. Dat proef je! Neem voor het grillen wat stevigere groenten, zoals (mini-)paprika, courgette, aubergine, maïs en groene asperge. Strijk ze in met een dun laagje (kruiden-/knoflook)olie en keer ze tijdens het barbecueën regelmatig om. Kruiden, zout en peper pas op het laatst toevoegen!


Marinade met verse kruiden

Van verse kruiden maak je de lekkerste marinade voor je vlees. Meng een klein glas rode wijn met een kopje olijfolie. Voeg hier 30 ml ketjap en 15 ml worcestershiresaus aan toe, samen met een theelepel suiker, 2 teentjes knoflook en wat zwarte peper. Gebruik je favoriete verse kruiden, zoals peterselie, basilicum, oregano, tijm, dragon of rozemarijn als smaakmaker. Ben er niet te zuinig mee! Laat je rundvlees hier een nacht in marineren en leg het de volgende dag op de barbecue. Je weet niet wat je proeft!


Barbecue friet

Ook met verse geoogste aardappels en verse kruiden kunnen je iets heel lekkers maken voor op de barbecue. Maak je aardappels schoon onder de kraan met een borstel. Dep ze daarna droog met wat keukenpapier. Snij grotere aardappels in parten, zodat ze allemaal ongeveer dezelfde grootte hebben. Meng de aardappels met een halve theelepel zout en 2 eetlepels olie. Voor een extra lekkere smaak voeg je 2-4 eetlepels fijngehakte verse kruiden (bijv. rozemarijn, salie, tijm, munt, bieslook, dragon) toe. Een uurtje op je (gesloten) barbecue en je hebt de lekkerste friet die je ooit geproefd hebt. Smakelijk!


Barbecue vuurkruiden

Heb je wel eens gehoord van barbecue vuurkruiden? Die zorgen voor een lekkere barbecuesmaak. Je strooit de vuurkruiden over de hete kolen. Dat ruikt al heerlijk! De smaak van de kruiden trekt ook in het vlees. Vergeet niet om deze zomer kruiden te drogen om je eigen vuurkruiden voor volgende zomer te maken. De beste vuurkruiden op de barbecue zijn rozemarijn, tijm, majoraan, basilicum en venkelzaad.


Top drie barbecueën met vers

Marineer maïskolven een nacht in een mengsel van knoflook, ketjap, limoensap en sesamolie. Regelmatig keren tijdens het marineren. Pak ze met aluminiumfolie in en rooster de maïskolven in ongeveer 35 tot 50 minuten gaar op de barbecue.

Snij het kapje van mini-paprika’s af, halveer de paprika in de lengte en snij de zaadlijsten er uit. Meng wat geperste knoflook door olijfolie, en kwast daar de paprika mee in. Leg de paprika’s dan op de barbecue tot ze een beetje zacht zijn en een bruin kleurtje krijgen.

Vul de binnenkant van een grote portobello-paddenstoel met zelfgemaakte basilicum-pesto. Wikkel de paddenstoel in aluminiumfolie, maar laat de bovenkant een beetje open, zodat het vocht kan verdampen. Laat het pakketje een minuut of 10 tot 20 op de barbecue liggen. En dan: smullen maar!


Deel dit artikel:

Boeken