Boek: Een natuurlijke moestuin met permacultuur

Er gaat vaak veel verloren in de natuur en dat is zonde. Daarom is er een manier ontwikkeld om zo milieuvriendelijk en onderhoudsarm te tuinieren: permacultuur. De vorm van moestuinieren met een permacultuur wil dus zeggen dat er niets verloren gaat en dat je met zo weinig mogelijk inspanning een natuurlijke, zuinige en zelfvoorzienende moestuin maakt. In het boek Een natuurlijke moestuin met permacultuur wordt alles heel duidelijk uitgelegd en kun je er zelf mee aan de slag.


Net zoals bij een normale moestuin heb je bij deze vorm van moestuinieren ook niet veel ruimte nodig. Al op een klein lapje grond kun je het uitproberen.

Het boek begint met een duidelijke uitleg over permacultuur. Wat houdt het in? Hoe pas ik dit toe in mijn eigen tuin? Hoe moet ik plannen en de juiste keuzes maken? Je krijgt antwoord op al je vragen.


Vier fases

Vervolgens is het boek onderverdeeld in vier fases. In deze fases komen verschillende groenten, fruit en kruiden voorbij. Per gewas wordt duidelijk verteld hoe het gezaaid, gekweekt en geoogst moet worden. Ook wordt er over ieder gewas verteld hoe je ze onderhoudt in de permacultuur.

In de eerste fase worden winterharde planten, zoals aardbeien, munt en tijm behandeld. Vervolgen komen er in fases twee de groenten die als plantgoed verkocht worden aan bod. Denk hierbij aan aubergines, basilicum en prei. De derde fase gaat over grote zaden en plantgoed die gemakkelijk te zaaien en planten zijn, zoals aardappelen, courgettes en uien. In de laatste fase vertelt schrijver Serge Schall welke groenten meteen in de volle grond gezaaid kunnen worden. Dit zijn bijvoorbeeld bieten, radijzen en wortelen.


Het onderhouden van een permacultuur

Wanneer je weet hoe je elk gewas moet zaaien en kweken, is het nog van belang dat je weet hoe je een permacultuur-moestuin onderhoudt en ontwikkeld. Dit wordt in het laatste hoofdstuk duidelijk uitgelegd. Ook kun je hier te weten komen hoe je zelf plantenvoeding maakt. Een erg leerzaam boek waar iedereen mee aan de slag kan.Bestel dit boek

Deel dit artikel:

Boeken