Kokkerellen met pompoen

Het is herfst en daarom besteden we deze week aandacht aan de pompoen. Want wat doe je met die lekkere pompoenpulp wanneer je jouw pompoen hebt uitgehold? Opeten natuurlijk! Pompoenen zijn niet alleen lekker, maar ook heel gezond want ze bevatten heel veel vezels en zijn goed voor je ogen en huid.

De oranje pompoen is in Nederland de meest bekende pompoensoort. Maar, we kennen ook de witte pompoen, de winterpompoen, de zomerpompoen en de spaghettipompoen. Elke soort heeft een andere smaak. Over het algemeen geldt dat hoe groter ze zijn hoe flauwer ze smaken. De groenkleurige pompoenen zijn over het algemeen net wat zoeter dan de oranje pompoenen.


Schillen of niet schillen?

Je kunt de pompoen schillen voor het bereiden, maar dat hoeft niet. De schil is namelijk eetbaar en zit vol vitaminen en mineralen! Als je een pompoen kookt wordt de schil vanzelf zacht en makkelijk eetbaar. Wil je toch graag schillen dan is het een tip om de pompoen eerst in de magnetron op te warmen zodat het schillen makkelijker gaat. Vergeet dan niet om een gaatje in de pompoen te prikken van te voren anders heb je grote kans dat je pompoen ontploft in de magnetron.

Pompoen kun je ook smoren, grillen, roerbakken, stomen en frituren. Maar, vaak wordt pompoen gekookt en gepureerd. Gepureerde pompoen is lekker voor in een smeuïge pompoensaus voor over de pasta of ravioli of in een pompoensoepje met zure room.


Heerlijk in combinatie met…

Gegrilde pompoen smaakt heerlijk met kruiden zoals knoflook, gember en rozemarijn. Wil je pompoen graag combineren met andere ingrediënten dan raden we je aan om te experimenteren met spinazie, tomaat en geitenkaas. Pompoen kan trouwens ook als vervanger van aardappelen dienen! Probeer in dat geval eens een boerenkool stamppot met pompoen.

Wil je de smaak van pompoen op een bijzondere manier tot zijn recht laten komen? Verras jezelf dan bijvoorbeeld eens met een spicy pompoen smoothie. Gebruik in nagerechten en gebakgerechten bij voorkeur een zoete pompoen. Dan is het resultaat zeker de moeite waard.


Deel dit artikel:

Ereaders