Houd hongerige dieren uit jouw moestuin

Image

Houd hongerige dieren uit jouw moestuin

Een goede opbrengst in jouw moestuin is afhankelijk van een aantal factoren. Denk aan zonneschijn, maar ook warmte en regen hebben invloed. En groeit je kool of sperzieboon eenmaal goed dan liggen er weer andere gevaren op de loer. Zoals vlinders, konijnen en slakken. Wij geven je tips om deze dieren buiten je moestuin te houden!


  • Slakken: Slakken eten alles! Naast groente en fruit, vinden ze ook schimmels, dode takken en paddenstoelen lekker. Dit laatste is natuurlijk niet erg, maar een kool die half is aangevreten door slakken, smaakt lang niet meer zo lekker. Een slakkenval is een goede manier om slakken te bestrijden. Graaf een glazen potje in de grond met de opening gelijk aan de aarde. Vul dit half met donker bier en klaar is Kees. Slakken die je gevangen hebt, kun je op een andere plek - ver van jouw moestuin - weer vrijlaten.
  • Vlinders en kevers: Vlinders en kevers eten graag fruit. Vlinders leggen eitjes op de plant waarna de rupsen die daaruit ontstaan het blad opeten. Je kunt vlinders en kevers gemakkelijk bestrijden door een vliesdoek over je gewassen te hangen. Het laat zuurstof, water en licht door, maar houdt beestjes op afstand.
  • Vogels: Vogels lusten bijna alles in jouw moestuin. Je kunt voorkomen dat zij jouw gewassen plunderen door netten eroverheen te plaatsen. Een andere manier is het ophangen van glimmende spullen, zoals cd’s of reepjes aluminiumfolie. Dit schrikt de vogels af. Ook kun je vogelvoer en water voor ze klaarzetten. Hiermee vullen ze hun buikje en doen ze zich minder te goed aan al het lekkers in jouw moestuin.
  • Bladluis: Bladluis is het minst geliefde beestje onder moestuiniers. Er zijn zoveel verschillende soorten, dat ze op iedere plant terecht kunnen komen. Ze zuigen alle voedingstoffen uit de plant om zelf sterker te worden. Gelukkig kun je bladluizen goed bestrijden. Geef veel koud water, zet brandnetelextract naast de planten dat zorgt voor stank of besproei de plant met een mengsel van water en vloeibare zeep.
  • Konijnen: Vooral sla en knollen vallen bij konijnen goed in de smaak. Dit is makkelijk op te lossen door een hek tot kniehoogte rondom deze gewassen te plaatsen. Zorg er ook voor dat het hek 30 cm in de grond zit. Hierdoor kunnen ze er ook niet onderdoor.
  • Aalwormen: Deze wormen leven in de wortels van de plant en zorgen ervoor dat het loof rot en verwelkt. Helaas zijn deze beestjes niet te bestrijden, maar zul je de plant moeten vernietigingen. Zorg ervoor dat je dit gewas het volgend jaar op een andere plek zet, zodat de wormen niet opnieuw hun slag kunnen slaan.
  • Engerlingen: Engerlingen zijn de larven van meikevers. Ze eten de wortels van onder andere sla en aardbeien op. Dit zie je in eerste instantie niet, maar kan er wel voor zorgen dat de plant verzwakt en jouw oogst minder goed is. Het enige dat je kunt doen om engerlingen te bestrijden is de grond goed omspitten en de engerlingen bloot te laten liggen. Vogels zijn namelijk dol op deze larven.
  • Koolvlieg: Deze vlieg legt zijn eitjes rondom kool en radijs. Wanneer de eitjes uitkomen, hebben de maden honger en eten ze alles op wat dichtbij is. Hierdoor verkleurt jouw koolplant, wordt zwakker en sterft uiteindelijk af. Je kunt dit voorkomen door koolkragen om je planten heen te plaatsen. Dit is een rond stuk plastic of karton dat je rondom de koolstengel legt.  Hierdoor leggen de vliegen geen eitjes bij jouw plant en zullen ze dus ook niet kapotgaan.

Deel dit artikel:

Ereaders