Tips voor de perfecte barbecue-beleving!

De zomer is in volle gang! De perfecte tijd om heerlijk te dineren aan de tuintafel. En dan is de barbecue de ideale kookmethode. De geur van brandend houtskool en gegrilde gerechten maken jouw mooie zomeravond helemaal compleet. Wij geven je graag wat tips om jouw barbecue tot een succes te maken!

Het aansteken van je barbecue is veel makkelijker als je dit doet met een brikettenstarter. In zo’n 15 tot 30 minuten heb je een perfect gloedbed van houtskool of briketten, waardoor je snel met het grillen kan beginnen. Net genoeg tijd voor een aperitiefje met vrienden! Bekijk hier hoe een brikettenstarter werkt:

Barbecue vuurkruiden zorgen voor een lekkere barbecuesmaak. Hierbij strooi je de vuurkruiden over de hete kolen. Dat ruikt al heerlijk, maar de smaak van de kruiden trekt op deze manier ook in het vlees, de vis of groenten. De beste vuurkruiden voor op de barbecue zijn rozemarijn, tijm, marjoraan, basilicum, venkelzaad, laurier, komijn en koriander.

Kies je voor ‘dry rub’ of voor marinade?
Barbecuegerechten kruiden kan op twee manieren. Als ‘dry rub’, waarbij je rauw vlees inwrijft met kruiden. Of als marinade, waarbij je de kruiden eerst mengt met olijfolie.

Zelf een kruidenmarinade maken is gelukkig helemaal niet moeilijk. De basis bestaat uit 3 hoofdingrediënten: peper, zout en olijfolie. Dit mengsel vul je aan met kruiden die je lekker vindt of met kruiden die passen bij je gerecht. Het ene kruid smaakt heerlijk bij vlees, het andere kruid combineert juist goed bij vis of groenten.

Marineren
Vis marineer je ongeveer een uur voordat je deze op de barbecue legt. Kip is het lekkerste na zo’n 2 tot 4 uur marineren en groenten hebben maar een half uurtje in de marinade nodig. Voor rund-, lams- en varkensvlees houd je 4 tot 24 uur aan.

Tips voor het schoonmaken van je barbecuerooster
Het minst leuke klusje van barbecueën is het schoonmaken van het rooster. Wij verzamelden een paar tips en zetten ze hier voor je op een rij:

  • Wrijf het rooster in met een halve citroen, dan laat de vuiligheid veel makkelijker los.
  • Draai het rooster in een krant, maak de krant nat en laat het een nachtje liggen. De volgende dag kun je het rooster heel makkelijk met een keukenpapiertje schoonmaken.
  • Leg het rooster na het barbecueën een nachtje in het gras. De volgende dag haal je de vuiligheid heel makkelijk met keukenpapier eraf.

Weet jij nog een effectieve schoonmaaktip?
Laat het ons weten!

Deel dit artikel:

Tuin