• zaaiklaar

Maak je moestuin zaaiklaar

Het zaaiklaar maken van je moestuin is een klus voor het vroege voorjaar. Als de vorst uit de grond is verdwenen, begint het bij veel moestuiniers te kriebelen. Wacht nog even op het vroege voorjaarszonnetje en ga dan lekker aan de slag!

Voordat je begint met moestuinieren, maak je eerst een stukje grond klaar voor gebruik. Afhankelijk van de beschikbare grond, kan dat een stuk van je gazon zijn dat je opoffert, een ‘vierkante meter tuin’ of een stuk land op een moestuincomplex.

Een stuk gazon of grasland is een prima plek voor een moestuin. Het gras houdt de voedingsstoffen in de grond goed vast. Het gras kun je verwijderen door te spitten of door de zoden te verwijderen.

Een moestuinbak of ‘vierkante meter tuin’ is een goede oplossing voor een kleine tuin of balkon. Het voordeel hiervan is dat je niet (veel) hoeft te spitten! Je kan de bak vullen met biologische potgrond of zaai- en oogstgrond.

Een stuk land op een moestuincomplex vergt wat meer tijd. Het stuk land kan je met de hand omspitten of je vraagt een boer uit de omgeving om dit met een spitmachine te doen.


Omspitten; wanneer doe je dat?

In een milieuvriendelijke tuin wordt de grond zo veel mogelijk met rust gelaten. Zo kan het bodemleven zich goed ontwikkelen. Bij een actief bodemleven komen meer lucht en voedingsstoffen in de grond. En dat is goed voor je oogst!

Maar, als je met een nieuwe moestuin begint, spit je de tuin de eerste paar jaar om. Baken de looppaadjes af en verhard ze met bijvoorbeeld houtsnippers. Probeer niet te veel te lopen op de grond waar je straks gaat zaaien. Na een paar jaar van spitten, werk je met een cultivator alleen de bovenste 5 cm van de grond los. Het echte spitwerk houdt dan op.


Bemesten: moet dat?

De grond van je moestuin bemesten doe je om de structuur te verbeteren en om voedingsstoffen toe te voegen. Je kan hier het beste compost voor gebruiken. Compost past perfect in de kringloop van je moestuin, want je hergebruikt keuken- en tuinafval.

Tip: Wil je weten of jouw moestuin bemest moet worden? Neem een monster van de grond mee naar de Boerenbond of het tuincentrum. Daar geven ze je advies dat past bij de grond in jouw tuin.

Laat de grond rusten

Na het klaarmaken van je moestuin, laat je de grond met rust tot het tijd is om te zaaien en te poten. Maar, in de tussentijd kan je nog genoeg doen. Bijvoorbeeld een indeling voor je moestuin maken. Zet met stokken en touw de bedden uit, strooi houtsnippers over de paadjes en maak een plaats voor je composthoop. Zijn die klusjes ook klaar? Laat de lente dan maar komen!

Deel dit artikel:

Ereaders