Moestuinklussen in februari

In februari worden de dagen alweer wat langer en loopt de temperatuur langzaam op. Een mooie tijd om je moestuin voor te bereiden op de lente. Maar in februari kan het in Nederland soms ook nog erg koud zijn. Door het wisselvallige weer in deze maand verschillen de precieze tijdstippen van zaaien en planten elk jaar een beetje.

Na de laatste vrieskoude nachten kun je aan de slag met het omspitten van je moestuin en kun je de grond bemesten met compost of stalmest.


Zaaien en planten

De grond is nog te koud voor veel groente- en fruitsoorten maar gelukkig kun je wel al aan de slag met een paar uitzonderingen. Vanaf eind februari kun je peultjes al buiten zaaien. En ook rabarberpollen kun je nu al in de volle grond planten. Vergeet niet de plant af te dekken met wat stro of compost.

In februari kun je ook beginnen met het zaaien van kruiden en groenten in een kweekkasje of potjes op je vensterbank. Gebruik hiervoor zaai- en stekgrond. Hier zitten al de benodigde voedingsstoffen in die zorgen voor een goede kieming. Denk aan groenten zoals tomaten, erwten, tuinbonen, aubergines, sla, broccoli, bloemkool, paprika’s, pepers en komkommers.

Kapucijners, tuinbonen en doperwten kun je beter eerst voor laten kiemen in huis. Deze kun je in maart of april buiten naar je moestuin verplaatsen. Rabarberpollen mogen nu al in de volle grond geplant worden. Heb je een kas, dan kun je je nog verder uitleven! Namelijk met het zaaien van spinazie, radijsjes, tuinkers, sla en wortels.


Oogsten

De gewassen die je in februari kunt oogsten zijn spruitjes, boerenkool, prei, schorseneren en veldsla. Benieuwd naar enkele lekkere gerechten die je hiermee op tafel kunt zetten? Probeer eens een spruitjesstamppot met teriyaki of een smeuïge aardappel-prei-soep. Of kies voor een bijzonder pastagerecht zoals tagliatelle met schorseneren.


Onderhoud

Februari is ook een perfecte maand om onkruid te verwijderen en om houten steunpalen bij jonge fruitbomen te plaatsen. Fruitbomen die je nog niet gesnoeid hebt, kun je nu zo snoeien dat alle takken voldoende licht vangen. Heb je een herfstframbozenstruik in je tuin? Snoei hem dan nu terug tot een paar centimeter boven de grond.

Er valt dus weer van alles te doen in je moestuin deze maand, Want ook voor moestuinieren geldt: een goed begin is het halve werk!

 

Deel dit artikel:

Boeken