Plant van de maand: bieten

De biet is een wortelgewas dat we kennen in veel verschillende kleuren, maten en vormen. We kennen witte, oranje, roze en gele bieten, maar de rode biet is natuurlijk de meest bekende soort. Er bestaan kleine winterbietjes en grote ronde zomerbieten. En wist je dat bieten heel gezond zijn? Ze stimuleren je spijsvertering en hebben een positieve werking op je zenuwstelsel.

Veel mensen geven de voorkeur aan de kweek van zomerbietjes omdat ze hierbij verzekerd zijn van een goede oogst. Zomerbieten zaaien kan vanaf april. Voor een late (winter)oogst zaai je t/m eind juli.

Zodra de bieten voor ongeveer een kwart boven de grond uitkomen is het tijd om ze te oogsten. Heb je in april bietjes gezaaid dan zijn ze met een beetje mazzel nu groot genoeg om te oogsten!

Bieten bereiden

Rode bieten kun je koken, stoven, stomen, smoren of bakken. Zorg er wel voor dat je ze van te voren goed schoonmaakt.

Geef rode bieten eens de hoofdrol in je gerecht zoals bij een klassieke rode bietensoep of een rode bietensalade met quinoa en alfalfa. Experimenteer je graag, kies dan eens voor een supergezonde smoothie met bieten en aardbeien of rode bieten pannenkoekjes.

Wil je meer te weten komen over bieten?
Bekijk dan onze plantenpagina over bieten.


Deel dit artikel:

Ereaders