
In gesprek met Ida Hendricks; oprichtster van GrowWizzKid
Hoe leren we kinderen wat gezond eten is? En vooral: kunnen we het eten van gezonde voeding ook leuk maken? Dat is wat Ida Hendricks, moeder van vijf kinderen met een landbouwkundige achtergrond, zich afvroeg. Dat was het zaadje voor GrowWizzKid!
Wat is GrowWizzKid precies?
“GrowWizzKid is een lesmethode die kinderen leert over voedselvaardigheid aan de hand van natuur en techniek. Vandaag de dag hebben veel kinderen nog maar weinig weet van voedsel; over de herkomst bijvoorbeeld of over voedingswaarden en het effect van voeding op hun lijf en leven. Met GrowWizzKid willen we kinderen bijbrengen waar de groenten in een supermarkt vandaan komen en hoe zij als individu kunnen zorgdragen voor het milieu. Dit alles door zelf gewassen te kweken. Dit doen we binnen met een zelfgebouwd meerlaags teeltsysteem met ledverlichting. En tijdens het seizoen gaan ze buiten ‘Oldskool moestuinieren’. Daarnaast interesseren we op deze manier de kinderen voor interessante beroepen in de tuinbouwsector.”
In maart startte je met het project ‘Oldskool moestuinieren’. Wat houdt dat precies in?
“Oldskool moestuinieren is het moestuinonderdeel van GrowWizzKid dat buiten plaatsvindt. Begin maart ontvingen alle deelnemende scholen pootaardappels en een set groentezaden. Vervolgens ontvangen ze wekelijkse een online kweekinstructie op de GrowWizzKid website waarin precies staat wanneer en hoe ze te werk mogen gaan in hun eigen vierkantemetermoestuin. Het unieke aan ons concept is dat we dus rekening houden met weersomstandigheden. Ook leren ze zelf een kweekkasje te maken van materialen die iedereen thuis heeft.”
Waarom heb je gekozen voor de groentezaden die je nu aanbiedt?
“Het is een zadenmix van gangbare groenten die met de juiste teeltbegeleiding heel makkelijk in ons Nederlandse klimaat opgekweekt kunnen worden. Denk aan sla, radijs, wortel, spinazie, komkommer, tomaat en peterselie. De zaden piepen met verschillende snelheden boven de grond uit. De meeste gewassen zijn vroeg oogstbaar, de andere vragen wat meer geduld en aandacht, zoals tomaat en komkommer. Maar, als het Nederlandse klimaat een beetje meewerkt, heb je voor de zomervakantie ook al een paar tomaten en komkommers op je bord liggen.”
Is het mogelijk dat de kinderen de moestuin alleen bijhouden?
“De online kweekinstructies zijn zo duidelijk dat kinderen makkelijk zelfstandig aan de slag kunnen. En zit het weer even tegen? Ook daar houden we rekening mee. Groene vingers hoef je niet te hebben, die kweken we. Mijn eigen kinderen doen al jaren mee, ze geven mij inmiddels tips hoe het makkelijker kan!”
Wat leren de kinderen buiten het moestuinieren nog meer?
“Dat een goede oogst afhankelijk is van verschillende factoren, waaronder de weersomstandigheden en ‘lastige’ beestjes zoals slakken en luizen. Maar, ook het nut van beestjes wordt besproken. Denk aan regenwormen die de grond luchtig woelen en op die manier ruimte creëren voor wortels van planten. En bijvoorbeeld het nut van bijen voor de bestuiving van je planten. Het is niet mogelijk om de hele wereld te voeden met moestuinieren, maar het wroeten in de aarde en de verantwoordelijkheid hebben voor hun eigen stukje grond, is heerlijk voor de kinderen.”
Wat staat er in jouw eigen moestuin?
“Ik heb een nieuw huis en we zijn dit jaar helemaal opnieuw begonnen. We houden alles van het Moestuinproject bij, dus dat ziet er picobello uit. Ook experimenteren we graag. Mijn kinderen vinden het bijvoorbeeld prachtig om zelf zaad te winnen uit doorgeschoten sla- en spinazieplanten.”
Met welke boon zouden onze lezers vaker moeten koken en waarom?
“Ondanks dat we thuis alle groenten eten, blijven spinazie en worteltjes mijn favoriet.”
Welk gerecht met vers is jouw favoriet?
“Pasta! Daarmee kun je met alle groenten eindeloos variëren. Zelfgemaakte tomatensaus heb ik altijd in de diepvries staan. Deze dient als basis en vul ik aan met groenten die ik op dat moment voor handen heb. Ik doe er nog een salade bij en iedereen eet het met smaak op!”
Welke tip zou je onze lezers nog mee willen geven als ze willen starten met een moestuin?
“Gewoon beginnen! Maar houd er wel rekening mee dat als je eenmaal begonnen bent, je nooit meer wilt stoppen!”
Meer informatie over GrowWizzKid vind je hier.
Deel dit artikel: