In gesprek met Till Neatby; oprichter van Marley Spoon

Marley Spoon is een bezorgservice van recepten met heerlijke seizoensgebonden producten. De producten worden geleverd in geportioneerde hoeveelheden om thuis te bereiden. Till Neatby richtte in 2014, samen met Fabian Siegel, Marley Spoon op. Deze verse maaltijdservice is nu beschikbaar in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, de VS en Australië. Mijn Keukentuintje ging in gesprek met Till over dit succesvolle versconcept.


Wat doet Marley Spoon precies?

“Marley Spoon ontregelt de supermarktenindustrie en helpt daarbij miljoenen mensen om beter te koken en te leven door het radicaal verminderen van voedselverspilling. Het product is beschikbaar voor 2 of 3-4 mensen. Klanten kunnen de recepten kiezen uit een wekelijks veranderend menu. De recepten worden geleverd met verse ingrediënten van hoge kwaliteit en van vertrouwde Nederlandse producenten en leveranciers. Wij bieden bovendien een flexibel abonnement, zodat klanten hun bestellingen kunnen aanpassen aan hun leven.”


In juni, juli en augustus 2017 hebben jullie de ‘Eat Green Challenge’ uitgevoerd. Waar draaide deze campagne precies om?

“Met de ‘Eat Green Challenge’ wilden we mensen meer bewust maken over de gevolgen van het eten van vlees, zeker tijdens het BBQ-seizoen. De uitstoot van broeikasgassen zijn een zware last voor het milieu. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft aan dat 25% van al deze gassen wordt veroorzaakt door voedselproductie, 55% hiervan komt door de productie van dierlijke producten.

Klanten van Marley Spoon die meededen aan de ‘Eat Green Challenge’ vervingen één vleesgerecht met een ‘Eat Green’ gerecht. Het eten van minder vlees heeft een positief effect op het klimaat. Er bleken veel mensen geïnteresseerd: duizenden klanten vervingen hun vleesgerechten voor een ‘Eat Green’ gerecht. Ter illustratie: een BBQ met 6 steaks is gelijk aan een uitstoot van 18 kilo aan CO2, dit is vergelijkbaar met de impact van een autorit van 120km! Voor elk ‘Eat Green’ gerecht doneerde Marley Spoon €0,10 aan een goed doel.”


Waarom vinden jullie het belangrijk dat mensen één keer per week vegetarisch eten?

“Wij geven om het milieu. Door één keer per week het vlees te vervangen door groenten draag je al bij aan een beter klimaat. Ook is het gezonder om niet elke dag vlees te eten. Vlees is namelijk niet bedoeld om elke dag of zelfs vaker op één dag te eten.”


Op welke manier draagt Marley Spoon nog meer bij aan een duurzame aarde?

“We werken continue aan de verbetering van onze verpakkingen om optimale bescherming van onze producten te garanderen. Ook willen wij dat onze verpakkingen een lage CO2 footprint hebben. En we gebruiken duurzame energie in onze kantoren. We hebben zelfs een ‘Head of sustainability’ bij Marley Spoon.”


Hoe ziet jouw perfecte maaltijd er uit?

“Zelf kook ik thuis eigenlijk helemaal geen vlees. Al lust ik zo nu en dan best een goed stuk vlees hoor, maar mijn vrouw is pescotariër. Een pescotariër eet geen vlees of gevogelte, maar wel andere dierlijke producten zoals eieren, zuivel en vis. Daarom focussen wij ons op vis- en groentegerechten. Ik hou heel erg van de Latijns-Amerikaanse keuken maar ben ook dol op de Italiaanse en Franse keuken. Ik wil weten waar mijn ingrediënten vandaan komen en daarbij moet een maaltijd doordeweeks snel klaar te maken zijn.”


Eet je dagelijks uit een Marley Spoon box?

“Ja ik kan niet meer zonder, het maakt het leven zó makkelijk. Zeker nu ik twee dochters heb met wie ik zo veel mogelijk tijd wil doorbrengen. Het is een groot gemak dat ik doordeweeks niet meer hoef na te denken over de boodschappen. Toch kan ik nog steeds een gezonde maaltijd voor mijn familie maken en dat is erg belangrijk, en mijn drie jaar oude dochter helpt me graag mee!”


Wat zou je onze lezers willen adviseren, zodat ook zij een duurzamer leven kunnen leiden?

“Ben bewust van de hoeveelheid vlees die je eet. Denk ook goed na over voedselverspilling. Eén derde van het eten uit de supermarkt eindigt in de vuilnisbak. Marley Spoon wil voedselverspilling zo veel mogelijk tegengaan. We bestellen dagelijks onze producten aan de hand van de vraag die ernaar is, zodat er geen verspilling wordt gegenereerd. Onze ‘kwaliteit’ voorraad gaat naar voedselbanken. Ook onze klanten verspillen niets, omdat alle ingrediënten in de juiste hoeveelheid worden geleverd.”


Wat is jouw favoriete groente en favoriete bereiding?

“Ik zou zeggen artisjokken. Een simpele vinaigrette en huisgemaakte mayonaise met tomaat en knoflook om in te dippen, mmm. Ik hou ook van de eenvoud van een linzensalade. Bewaar altijd een goede voorraad linzen in huis en snijd er gewoon een aantal groenten en kruiden doorheen die je in je kast hebt liggen of nog beter; die je vers uit de tuin haalt!”


Verbouw je zelf ook groenten, kruiden of fruit?

“Ik heb alleen een balkon, dus dat is niet zo handig. Verse kruiden zijn echter een vereiste voor mij en ik probeer wat sla en tomaten te poten in de lente. Maar om eerlijk te zijn doe ik dat meer om mijn dochters te laten zien dat voedsel niet in een schap groeit.”


Nieuw: De Marley Spoon Kerstbox!

Deze kerst lanceert Marley Spoon voor het eerst een complete maaltijdbox speciaal voor het kerstdiner. Alle ingrediënten voor een uitgebreid zespersoons driegangen-diner worden bij jou thuis bezorgd. Hiermee neemt Marley Spoon jou veel stress en werk uit handen.

De Kerstbox is te bestellen tot en met 17 december voor €99,95 op: marleyspoon.nl/kerstbox.


Deel dit artikel:

Boeken