• Gijs van de Hoef

In gesprek met: Gijs van de Hoef, de Beste groenteman van Nederland

De winter is in volle gang, dus wie nu met vers wil koken zal voor een hoop ingrediënten een beroep doen op de groenteman of de buurtsuper. Mijn Keukentuintje ging in gesprek met Gijs van de Hoef, de ‘Beste groenteman van Nederland’ en  vroegen hem van alles over vers.


Hoe bent u ‘Beste groenteman van Nederland’ geworden?

“Alles begint met passie voor je vak! Van daaruit heb ik een team van gepassioneerde mensen om je heen verzameld. Enthousiaste mensen die allemaal met je mee gaan in jouw visie over vers. We werken met een fantastisch product, met bovendien een bijzonder belangrijk gezondheidsaspect.  Samen met mijn team wil ik graag vooruit denken en bewustwording creëren. Het is zo mooi om mensen kennis te laten maken met wat er allemaal mogelijk is met verse producten en samen met de consument daar stappen in te maken. Zo zetten we ons nu in om mensen te stimuleren om vaker op een dag groenten en fruit te nuttigen, dus ook als ontbijt en bij de lunch.”


Waar let u op bij het inkopen van vers?

“Voordat een product de winkel in gaat, proeven we het. De smaak en rijpheid zijn leidend. Daarnaast is de herkomst erg belangrijk. We letten erop dat het product zo min mogelijk afstand aflegt. In het voorjaar tot en met de herfst verkopen we van een tuinder uit de buurt geweldig mooie groentes. We kunnen daar zelf op een mooie zomeravond even door de tuin lopen, heerlijk is dat! Elke ochtend komen de producten dan vers van het land en ligt het om 10.00 uur bij ons in de winkel. Ook hebben we een volledig assortiment biologische groenten en fruit.”


Welke trend ziet u op het gebied van vers?

“We zien een ontwikkeling in de manier waarop mensen groenten en fruit tot zich nemen, namelijk in de vorm van smoothies en sappen. En dat vinden we een geweldige ontwikkeling! Op deze wijze is het zo makkelijk om genoeg verse groenten en fruit binnen te krijgen. We zijn erg druk bezig met het ontwikkelen van de beste recepten, het aanbieden van sapkuren en shotjes. Groene smoothies zijn ontzettend lekker en ook een geweldige manier om kinderen aan hun groente en fruit behoeften te laten voldoen.”


Waar let de consument op als hij vers bij u koopt?

“Daar zit best een flink verschil in, afhankelijk van het type klant. Een klant die veelal biologisch koopt let bijvoorbeeld erg op de herkomst van het product. Anderen letten weer meer op de kwaliteit en rijpheid. Maar een gemeenschappelijke factor blijft toch echt de smaak en het verhaal achter een product. Mensen willen graag weten wat ze kopen en wat ze ermee kunnen. Dus wij verkopen altijd een product plus advies.”


Welke groenten zijn typische winterproducten?

“In februari zitten we lekker in de stamppotgroentes; winterpeen en uien, boerenkool, zuurkool, zoute bonen maar ook spruitjes en koolraap. En weliswaar geen groente, maar wel een belangrijk stamppotproduct in deze streek; zoete appeltjes voor in de hete bliksem.”


Welk fruit is in februari een typisch seizoensproduct?

“In februari komt het fruit vanuit Nederland vooral vanuit de bewaring en anders dus veel uit het buitenland. Van Hollandse bodem kunnen we genieten van stoofpeertjes, lekker voor bij de stamppotten! En ook van moesappeltjes (goudreinetten). Vanuit het buitenland zitten we in februari nog goed in het citrusfruit.”


Wat is uw favoriete verse product van dit moment?

“Mijn favoriete versproduct zijn de smoothies. Boordenvol met rijp fruit en verse groenten. Ze bieden de oplossing voor het te weinig eten van groenten en fruit voor heel veel mensen. Ik gun mezelf bijvoorbeeld te weinig tijd om te ontbijten en ik vind het heerlijk om een paar bekers smoothie gedurende de ochtend te drinken. In deze tijd kun je daar een hoop boerenkool in stoppen, dat smaakt heerlijk!”


Hoe ziet u de toekomst van vers?

“Heel positief! Mensen denken steeds vaker na over waar hun groente en fruit vandaan komt en of ze wel genoeg ervan eten of drinken (in de vorm van bijvoorbeeld een smoothie). Wij denken graag mee in dit hele proces en we willen onze klanten graag een stuk van de oplossing aanreiken.”

“Een andere ontwikkeling is te zien op het gebied van vlees. Voorheen was de trend, en dat zie je nog steeds bij restaurants, dat je een vleesgerecht kiest en je er een paar groentjes bij krijgt. Maar, langzaam verschuift dit naar meer groenten in de basis. We gaan ontdekken hoe veelzijdig groente en fruit is om mee te koken. Je kunt er zoveel meer mee, de consument wordt zich hier steeds meer van bewust. De consument en versspecialist gaan hierover steeds vaker met elkaar in gesprek.  Dat is een mooie wisselwerking!”


Heeft u nog een verstip voor onze lezers?

“Zeker als je een eigen moestuin hebt, kun je in het seizoen heerlijk je eigen groentes verwerken op meer eetmomenten van de dag. Verdiep je goed in alle mogelijkheden en vraag je versspecialist in de buurt om met je mee te denken. Dan geniet je nog meer van al die mooie verse producten!”

Deel dit artikel:

Boeken